Nabestaanden Hillsborough beginnen ‘miljoenenclaim’

Volgens Skynews eisen de bijna vierhonderd nabestaanden een vergoeding van 20 miljoen pond.

Familieleden van de slachtoffers zingen "You'll never walk alone" tijdens een wake, afgelopen woensdag. Foto Phil Noble / Reuters

De nabestaanden van de Liverpool-fans die in 1989 omkwamen in het Hillsborough-stadion gaan een claim indienen tegen twee Britse politiekorpsen vanwege nalatigheid. Dat staat volgens Britse media in documenten die zijn ingediend door de advocaten van bijna vierhonderd nabestaanden. Volgens Skynews eisen zij samen een bedrag van 20 miljoen pond (25,7 miljoen euro).

De massale claim komt twee dagen nadat uit een vooronderzoek van twee jaar bleek dat de 96 fans een “onwettige dood” waren gestorven. Ze kwamen mede om het leven doordat de politie nalatig was bij zijn plicht zorg te dragen voor de fans, oordeelde een jury. Agenten gaven namelijk het bevel om het hek tot de staantribunes open te zetten, waardoor het fatale gedrang kon ontstaan.

Naast nabestaanden zitten er ook overlevenden van de ramp bij de eisers, zo stellen de advocaten. Volgens de juristen werd de claim een jaar geleden al ingediend, maar werd het verzoek opgeschort in afwachting van de resultaten van het vooronderzoek. Nu het vooronderzoek hen gelijk heeft gegeven, zetten zei hun eisen door.

Een gevecht van ruim twintig jaar

Aanvankelijk kregen juist de fans van Liverpool de schuld van de ramp in het stadion in Sheffield. Zo zouden ze dronken zijn geweest en probeerden ook fans zonder kaartje het stadion in te komen. Omdat de aanhang van FC Liverpool vier jaar eerder betrokken was bij rellen in het Brusselse Heizel-stadion, waarbij 39 Juventus-supporters omkwamen, werd dat door sommigen onmiddellijk voor waar aangenomen.

Na meer dan twintig jaar volhouden kregen de nabestaanden uiteindelijk toch gelijk. Hun advocaten spreken in hun claim nu van een “doofpot”, bedoeld schuld van de politie naar de slachtoffers te plaatsen.

    • Joost Pijpker