Na Arnault krijgt nu ook Pinault een eigen museum in Parijs

Foto Tiziana Fabi/AFP

De Franse miljardair François Pinault heeft na jaren touwtrekken een akkoord bereikt met de gemeente Parijs over een onderdak voor zijn omvangrijke kunstcollectie. Voor het eind van 2018 opent de topman van luxebedrijf Kering in de oude korenbeurs bij Les Halles een nieuw privaat museum waar een deel van zijn ongeveer 3.500 stukken contemporaine kunst voor het publiek tentoongesteld zullen worden. Hij en de Parijse burgemeester Anne Hidalgo bevestigden dat woensdag.

Pinault (79), eigenaar van onder meer de merken Gucci, Yves Saint Laurent en Puma, kondigde in 2000 al aan een museum te willen bouwen. Maar gesprekken over een locatie op het Île Seguin, een eilandje in de Seine waar een Renault-fabriek was gevestigd, liepen stuk. Hij bracht daarop vanaf 2005 een deel van zijn verzameling onder in drie gebouwen in Venetië. Zo was het werk „Frankrijk ontsnapt”, zei Hidalgo. „Als ik destijds burgemeester was geweest, dan had ik dat niet laten gebeuren.”

In de tussentijd slaagde Pinaults grote rivaal Bernard Arnault van concurrent LVMH (Dior, Louis Vuitton, Moët & Chandon) er wél in om in de gemeente Parijs een museum te bouwen. Eind 2014 opende hij met veel spektakel de door Frank Gehry ontworpen Fondation Louis Vuitton in het Bois de Boulogne.

De twee zakenmannen voeren tegenwoordig niet meer alleen strijd over de laatste resterende onafhankelijke luxemerken om aan hun respectievelijke holdings toe te voegen, maar ook om het werk van dezelfde kunstenaars. Ze hebben beiden staalconstructies van de Amerikaan Richard Serra en paarden van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan in bezit. In Venetië toonde Pinault onder andere ook werk van Mark Rothko, Donald Judd, Damien Hirst en Takashi Murakami.

Een naam voor het nieuwe museum van Pinault is er nog niet. Hij laat het ronde beursgebouwtje eerst voor circa 100 miljoen verbouwen. Hij heeft daarvoor de Japanse architect Tadao Ando gevraagd.

    • Peter Vermaas