Met Hans Roest

Marlie van Zoggel belt met pensionaris Hans Roest (68) uit Leiderdorp. De man met de grootste neus ter wereld.

Spreek ik met de huidige wereldkampioen?

„Dat klopt! Op het laatste WK, in 2011, bleek mijn neus van 65,66 millimeter lang en 52,82 millimeter breed de grootste te zijn. Viertiende millimeter groter dan de neus van een Oostenrijker, hij werd tweede.”

Wat moet ik me voorstellen bij het WK Grote Neuzen?

„Het wereldkampioenschap wordt eens per vijf jaar georganiseerd door de Grote Neuzenclub, waar ik lid van ben. Er komen leden van over de hele wereld. Met geijkte apparatuur wordt vervolgens bij iedereen de omtrek van de neus opgemeten. Heb je de grootste, dan ben je de winnaar. Op mijn eerste WK werd ik derde, maar sinds 2011 ben ik titelhouder.”

Levert dat nog wat op, zo’n wereldtitel?

„Een oorkonde, een medaille en de eer. De sfeer op het WK is een beetje zoals op het Oktoberfest: grote pullen bier, een os aan het spit en een vlaggenparade. Tegelijkertijd is het een serieus kampioenschap. Mijn maten worden officieel vastgelegd door een notaris en advocaat. Toen ik won, werd de Nederlandse vlag gehesen en klonk het Wilhelmus. Dat was een fantastische ervaring.”

Vindt u zo’n grote neus nooit lastig?

„Ik schaam me niet voor mijn neus, nooit gedaan ook. Vroeger zeiden mensen weleens ‘jij stond zeker vooraan toen de neuzen werden uitgedeeld’ of ‘je moet je neus niet in andermans zaken steken’. Flauwe opmerkingen deren me niet. Ik ruik met mijn neus evenveel als ieder ander. Het valt ook niet op dat hij zo groot is volgens mij, omdat ik een bril draag.”

Is uw neus nog gegroeid sinds u voor het eerst wereldkampioen werd?

„Ha! Ze zeggen dat neuzen en oren altijd blijven groeien. Op 18 juni kom ik erachter of dat zo is, dan ga ik in het Duitse Langenbruck mijn titel verdedigen.”

    • Marlie van Zoggel