‘Medicijntekort dreigt in Surinaamse ziekenhuizen’

Als er geen oplossing komt groeit het risico dat “hierdoor mensenlevens verloren kunnen gaan”, aldus een medische koepelvereniging.

Een arts van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ontvangt collega's uit Rotterdam voor een overleg over het zikavirus. Het AZP is nu een van de ziekenhuizen die de noodklok luidt over medicijntekorten. Foto Pieter van Maele / ANP

Ziekenhuizen in Suriname kampen met een groot tekort aan medicijnen en andere medische verbruiksgoederen. Daardoor bestaat de kans dat artsen bepaalde ingrepen niet meer kunnen uitvoeren, zo waarschuwt de Vereniging van Medici in Suriname (VMS). Als er geen oplossing komt, groeit het risico dat “hierdoor mensenlevens verloren kunnen gaan”, aldus de VMS.

Door het tekort aan medische hulpmiddelen is het niet langer mogelijk de “na te streven kwaliteit” te garanderen, zo stelt de vereniging in een verklaring die is te lezen op de Surinaamse nieuwssite Starnieuws. Desondanks zullen artsen en ziekenhuizen alles doen om met de beschikbare middelen de benodigde zorg te bieden.

In het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is de situatie zo precair dat er nog maar een voorraad is om één tot twee dagen verantwoorde zorg te kunnen bieden, zo meldt het ziekenhuis aan de nieuwssite. De besturen van de grote Surinaamse ziekenhuizen voerden dinsdagavond crisisoverleg, maar slaagden er niet in tot een oplossing te komen.

Een tekort van enkele miljoenen

Volgens de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) staan de grote ziekenhuizen in Suriname samen inmiddels al 35 tot 40 miljoen Surinaamse dollar (5,5 tot 6 miljoen euro) in het rood, aldus voorzitter Manodj Hindori tegenover Starnieuws. Mocht er geen oplossing komen dat loopt die gezamenlijke schuld mogelijk op tot 130 miljoen dollar eind dit jaar.

Een van de belangrijkste oorzaken van het tekort is volgens Hindori de recente koersval van de Surinaamse dollar, die sinds eind vorig jaar bijna de helft aan waarde verloor. Omdat de ziekenhuizen hun hulpmiddelen inkopen bij buitenlandse partijen zijn die goederen de laatste maanden steeds duurder geworden en lopen de schulden bij buitenlandse leveranciers op.

Minder overheidsbijdrage door lege schatkist

Ook de gebrekkige financiering vanuit de overheid vormt een deel van het probleem, aldus Hindori. De Surinaamse regering is de laatste tijd flink aan het snijden in de uitgaven omdat tijdlang veel meer geld werd uitgegeven dan er binnenkwam. Met de bodem van de schatkist in zicht kon de regering niet anders dan bezuinigen.

In de eerste helft van vorig jaar kwam het Surinaamse tekort nog uit op 12,5 procent van het bruto binnenlands product, zo becijferde het Internationaal Monetair Fonds eerder deze maand. In de laatste zes maanden van 2015 was dat nog maar 3,5 procent. Ook kreeg het land een reuzenlening van een half miljard dollar om de acute financiële noodsituatie in het land op te lossen.

    • Joost Pijpker