Langstzittende Afrikaanse president herkozen

Teodoro Obiang Nguema van het West-Afrikaanse land Equitoriaal-Guinea is al sinds 1979 aan de macht.

Foto AFP Een verkiezingsposter voor Teodoro Obiang Nguema in de lege straten van Malabo.

Teodoro Obiang Nguema, president van Equatoriaal-Guinea en het langstzittende staatshoofd van het Afrikaanse continent, is herkozen met 93,7 procent van de stemmen. Dat heeft de kiescommissie donderdag laten weten, meldt persbureau AFP. Obiang zwaait sinds 1979 de scepter over het kleine West-Afrikaanse land.

Daarmee laat het 73-jarige staatshoofd zijn rivalen ver achter zich. Zowel Bonaventura Monsuy Asuma als Avelino Mocache Mehenga moest het doen met slechts 1,5 procent van de stemmen. De opkomst bedroeg volgens de kiescommissie eveneens 93,7 procent. De stembusgang stond oorspronkelijk gepland voor november, maar werd zonder verklaring uitgesteld tot april.

Staatsgreep tegen zijn oom

Obiong kwam in 1979 aan de macht middels een militaire coup d’état. Hij zette toen zijn oom Francisco Macías Nguema, de eerste president van onafhankelijk Equatoriaal-Guinea, af. Laatstgenoemde voerde zo’n gruwelijk schrikbewind dat niemand zich durfde aan te melden voor het executiepeloton dat zijn doodstraf moest voltrekken. Uiteindelijk werd dit euvel opgelost door een vuurpeloton uit Marokko in te vliegen.

Sinds de jaren tachtig hebben meerdere figuren in Equatoriaal-Guinea geprobeerd Obiang uit het zadel te wippen, maar niemand wist hierin te slagen. Het land kent tegenwoordig een burgerregering en oppositiepartijen zijn toegestaan, hoewel die zich door een woud van regels moeten banen. De olieopbrengsten van de natie gaan vooral naar de decadente levenswijze van Obiang.

Controversieel staatshoofd

Obiang is een omstreden heerser. Staatsmedia verheerlijken het staatshoofd als een god, persvrijheid is zeer beperkt. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat onder zijn heerschappij mensen door de veiligheidsdiensten zijn vermoord, mishandeld en gefolterd. Ook tiert de corruptie welig onder Obiang.

    • Casper van der Veen