Ziekenhuizen Suriname komen medicijnen tekort

Ziekenhuizen in Suriname kampen met een groot tekort aan medicijnen en andere medische verbruiksgoederen. Zo bestaat de kans dat artsen bepaalde ingrepen niet meer kunnen uitvoeren, waarschuwt de Vereniging van Medici in Suriname (VMS). Het risico stijgt dat „hierdoor mensenlevens verloren kunnen gaan”, aldus een verklaring op de Surinaamse nieuwssite Starnieuws. De grote ziekenhuizen staan samen al 35 tot 40 miljoen Surinaamse dollar (5,5 tot 6 miljoen euro) in het rood, aldus de VMS. Oorzaak is de recente koersval van de Surinaamse dollar, die sinds eind vorig jaar bijna de helft aan waarde verloor. Omdat de ziekenhuizen hun hulpmiddelen inkopen bij buitenlandse partijen zijn die veel duurder geworden en lopen de schulden bij buitenlandse leveranciers op. (NRC)