Vrees voor onrust over brief asielprocedure

Foto ANP

Asielorganisaties vrezen oplopende emoties en onrust, nu veel asielzoekers deze week een brief krijgen dat ze mogelijk tot vijftien maanden moeten wachten voor een besluit over hun asielaanvraag.Dat blijkt uit interne stukken die in handen zijn van NRC en KRO Reporter Radio.

De vertraging kan bijvoorbeeld betekenen dat vluchtelingen meer dan twee jaar moeten wachten voor ze achtergebleven familieleden die gevaar lopen naar Nederland kunnen laten komen.

Immigratiedienst IND stuurt sinds maandag brieven naar individuele asielzoekers die „over de oude wettelijke beslistermijn van zes maanden dreigen te gaan”, bevestigt een woordvoerder. Op acht opvanglocaties worden voorlichtingsbijeenkomsten belegd om de situatie uit te leggen.

Om hoeveel mensen het gaat kan een woordvoerder van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) niet zeggen. Zo’n 26.000 asielzoekers zitten nu zonder verblijfsvergunning in opvangcentra. Een substantieel deel kan door het uitstel worden getroffen. Eerder al verlengde Dijkhoff de wettelijke termijn voor asielprocedures van zes naar vijftien maanden.

Volgens de IND is de vertraging niet bedoeld om asielzoekers te ontmoedigen. De dienst heeft honderden extra mensen aangenomen en wekt in de weekenden door om de hoge instroom op te vangen.

Vorig jaar bereikten zo’n 58.000 asielzoekers Nederland. Volgens schattingen die het kabinet zelf aanhoudt zal het aantal vluchtelingen dit jaar ongeveer even groot blijven.

    • een onzer redacteuren