Hoe overleef je een kwade koe?

Volgens epidemiologen sterft op het Britse platteland haast jaarlijks iemand door een conflict met een kwade koe.

Op koeien afstevenen met een vertederd gilletje is niet altijd een goed idee. Foto Peter Hilz

De tijd van kalfjes breekt aan, én de tijd van problemen tussen koeien en wandelaars. Mensen trekken naar buiten, de koeien zijn er al, onder meer voor authentiek ogend landschapsonderhoud. Het zorgt soms voor conflicten.

Epidemiologen van de Universiteit van Liverpool toonden aan dat vertrapping door koeien „een veronachtzaamd volksgezondheidsprobleem” is. Het eist haast elk jaar een dode en zorgt voor lichamelijke en geestelijke wonden onder blije wandelaars op het Britse platteland (Injury Prevention, online, januari 2016). Er konden de afgelopen twintig jaar 54 stevige aanvallen door koeien achterhaald worden. Een van de slachtoffers was de vader van de Britse hoofdonderzoeker.

Daders zijn vooral beschermende koeienmoeders met een jong kalfje. Nogal wat dierenliefhebbers stevenen op de kalfjes af met een gilletje van vertedering, om het te ááien. Zelf zijn koeien niet zulke dierenliefhebbers. Zij nemen ook aanstoot aan honden die blaffend naar zo’n kalfje of henzelf opspringen. Die honden hebben vaak een mens aan de lijn, en die wordt dan meegenomen. Sommige mensen maken dat nog makkelijker. Nogal wat slachtoffers gingen beschermend voor hun viervoeter staan, of tilden die op om hem voor de borst richting aanstormende koe te houden.

Hoe dan wel om te gaan met een op je afstormende koe of kudde? Daarop zijn heerlijk gevarieerde antwoorden. Britse wandelboeken raden aan: met zelfverzekerde uitstraling gewoon dwars door een kudde lopen – voorzichtig een omtrekkende beweging maken – nooit schreeuwen en je altijd gewoon gedragen – schreeuwend en zwaaiend met een stok respect inboezemen – bij dreiging neutraal stil staan en je afwenden – je groot maken en dominant terug dreigen – beheerst wegrennen – nooit wegrennen. Ook een handige tip: de aanstormende koe of stier behendig op de gevoelige neus tikken of in de neusgaten grijpen. Die zal dan terugdeinzen.

De belangrijkste richtlijn: probeer niet je hond te redden, die redt zichzelf wel. Laat de lijn los. En naar aanleiding van een recent Nederlands rund-mensconflict: zit verweerde Schotse Hooglanders niet achterna met de kinderbuggy, om ze te vóéren. Met brood.

    • Frans van der Helm