Hek en scherpere wet asielzoekers Oostenrijk

Migratie In Oostenrijk neemt de druk om harder op te treden tegen vluchtelingen toe. Nu is de premier van Italië boos.

Grenscontrole op de Oostenrijks-Italiaanse grens bij de Brennerpas. Foto: Dominic Ebenbichler / Reuters

Oostenrijk dreigt een hekwerk van 370 meter lang te bouwen bij de Brennerpas, aan de grens met Italië, als dat land niet meer migranten gaat tegenhouden. Dat heeft een woordvoerder van de Oostenrijkse politie woensdag bekendgemaakt.

Het aantal gearriveerde bootmigranten in Italië lag vorige week met een aantal van 25.458 dit jaar aanzienlijk hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De voornamelijk Afrikaanse migranten proberen vaak via Oostenrijk Noordwest Europa te bereiken. Deels gaat het om mensen die aanspraak kunnen maken op een vluchtelingenstatus, bijvoorbeeld uit Eritrea. Er zijn ook heel wat economische migranten onder de Afrikanen die in Europa een beter bestaan hopen te vinden.

Oostenrijk stelt al langer de toestroom niet meer aan te kunnen. Er bestonden dan ook al langer plannen voor een hek langs de grens met Italië. Een woordvoerder van de politie in de deelstaat Tirol heeft het voornemen nu voor het eerst nader toegelicht tegenover persbureau Reuters.


Het hekwerk zou onderdeel gaan uitmaken van een constructie die migranten de vallei in dwingt waar de Brennerpas doorheen loopt. Zo kunnen ze beter worden gecontroleerd en eventueel worden teruggestuurd.

Het parlement in Wenen stemde woensdag in met wetgeving om het aanvragen van asiel aanzienlijk te bemoeilijken. Een van de nieuwe maatregelen maakt het mogelijk om migranten aan de grens binnen een uur terug te sturen naar Italië.

Of het hek daadwerkelijk wordt geïnstalleerd hangt volgens de politiewoordvoerder af van de uitkomst van overleg door de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka donderdag in Rome met zijn Italiaanse collega. „De werkzaamheden zullen met of zonder een hek eind mei worden afgerond”, aldus de woordvoerder van de politie in Tirol. Hij voegde eraan toe dat strengere grenscontroles eventueel al eerder kunnen worden ingevoerd.

Na de eerste ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen, zondag gewonnen door een kandidaat van de rechts-nationalistische partij FPÖ, staat de Oostenrijkse regeringscoalitie van conservatieven en sociaal-democraten onder druk om harder op te treden tegen immigratie.

De eerste reactie uit Italië belooft weinig goeds voor het Oostenrijks-Italiaanse overleg in Rome. „Schaamteloos tegen Europese regels, evenals tegen de geschiedenis, tegen de logica en tegen de toekomst”, zo betitelde de Italiaanse premier Matteo Renzi de plannen van het buurland.

Het is de vraag wat Italië precies kan doen om meer migranten te stoppen. Door het rustige voorjaarsweer trekt de stroom migrantenbootjes vanuit Libië steeds verder aan. Volgens onbevestigde berichten wachten daar nog 300.000 mensen op een overtocht. De Italiaanse Raad voor Vluchtelingen liet half april weten dat, met 110.000 asielzoekers, alle Italiaanse opvangcentra vol zitten.