Heddy Honigmann wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

De gelauwerde documentairemaakster krijgt de prijs voor haar gehele oeuvre.

Heddy Honigmann tijdens de uitreiking van de Living Legend Award.
Heddy Honigmann tijdens de uitreiking van de Living Legend Award. Foto Olaf Kraak / ANP

Filmmaker Heddy Honigmann heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gewonnen voor haar gehele oeuvre. Honigman maakte een aantal speelfilms, maar is vooral geroemd voor haar documentaires. Zo won ze eerder twee keer een Gouden Kalf en kreeg ze op het Amsterdamse documentairefestival IDFA een Living Legend Award.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds roemt Honigmann voor haar “uitzonderlijke gave als interviewer” waarmee ze “zowel de kracht als de kwetsbaarheid van de mens” uitlicht. “Humor en plezier worden hierbij niet geschuwd en pijn en verdriet niet verloochend.” Ze ontvangt de prijs, 150.000 euro, op 2 december.

Honigmann werd geboren in Peru en studeerde aan het Romeinse Centro Sperimentale di Cinematografia. Sinds 1978 woont en werkt ze in Nederland. Haar documentaires Forever en Crazy werden bekroond met een Gouden Kalf. Momenteel is ze bezig met onder meer Before the Fall, een documentaire over honderdjarigen en Buddy over geleidehonden. Aan stoppen zegt de 64-jarige Honigmann nog niet te denken:

“Ik ben van plan films te blijven maken totdat ik dood ga. Maar dat duurt nog even.”

De tekst gaat verder onder de video.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is voor mensen of instellingen die van bijzondere betekenis geweest zijn voor cultuur of natuur in Nederland. Vorig jaar ging de prijs naar architect Francine Houben. In de jaren daarvoor wonnen onder anderen regisseur Johan Simons, trendvoorspeller Lidewij Edelkoort en fotograaf Anton Corbijn. De geldprijs is voor de helft vrij te besteden. De overige 75.000 euro wordt uitgereikt in de vorm van een zogenoemd CultuurFonds op Naam.