Duitse energiebedrijven vinden afkopen verantwoordelijkheid kernafval te duur

De vier exploitanten van Duitse kerncentrales moeten samen 23,3 miljard euro in een publiek fonds storten. Dat maakte een speciale Duitse overheidscommissie woensdag bekend. Het fonds zal in ruil daarvoor de exploitanten voorgoed verlossen van de verantwoordelijkheid voor nucleair afval.

In Duitsland, dat in 2022 zijn kerncentrales gesloten wil hebben, zijn nog steeds acht kernreactoren actief. Het ontmantelen van de reactoren en het opslaan van kernafval gaat tientallen miljarden kosten.

De vier betrokken energiebedrijven, EON, RWE, Vattenfall en EnBW, reserveren daar samen 40 miljard euro voor.

Maar door hun financiële problemen – afschrijvingen, verliezen, herstructureringen – wordt betwijfeld of ze dit bedrag ook beschikbaar zullen hebben wanneer dat nodig is. En misschien gaat er één failliet. Om de beschikbaarheid te garanderen, eist de commissie dat de helft, 23,3 miljard euro, voor 2022 in een staatsfonds wordt gestort.

De vier energiebedrijven vinden dit te veel. Dit bedrag zal de economische mogelijkheden van de bedrijven „overbelasten”, schrijven ze in een gezamenlijke reactie die ze meteen publiceerden. Ze willen wel 17 miljard storten, maar niet de extra ‘risicopremie’ van 6,3 miljard euro. De premie, bedoeld om onvoorziene kosten af te dekken, vinden ze te hoog. (AFP)