Eenheidskabinet benoemd in Zuid-Soedan

De benoeming is een poging om het conflict in ‘s werelds jongste natie te sussen.

Een Zuid-Soedanese burger leest een krant waarin wordt beschreven hoe vicepresident en voormalig rebellenleider Riëk Machar is teruggekeerd naar het land. Foto Albert Gonzalez Farran / AFP

Na bijna tweeënhalf jaar burgeroorlog is donderdag in Zuid-Soedan een kabinet van “nationale eenheid” benoemd door president Salva Kiir. Dat hebben staatstelevisie en -radio bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

De coalitie zal bestaan uit leden van de regeringspartij, oppositiepolitici en voormalige rebellen. Het dertig leden tellende kabinet werd gepresenteerd als een coalitie van nationale eenheid. De benoeming wordt gezien als een poging om het conflict in ‘s werelds jongste natie verder te sussen.

Burgeroorlog

In december 2013 braken in hoofdstad Juba gevechten uit tussen regeringstroepen en rebellen die trouw zwoeren aan vicepresident Riëk Machar. Bij de strijd zijn duizenden mensen om het leven gekomen. Ook hebben meer dan 2,3 miljoen mensen hun huizen moeten ontvluchten. Volgens NRC-correspondent Koert Lindijer kent het conflict complexe oorzaken, zo schrijft hij woensdag:

“De oorzaak van de strijd, zo snel na de Zuid-Soedanese onafhankelijkheid (van Soedan) in 2011, voert terug op ruzies binnen de voormalige bevrijdingsbeweging, het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA), nu de regering. In het uiterst corrupt geworden SPLA raakten politici bij hun schaamteloze zakkenvullen verwikkeld in een machtsstrijd die tribale scheidslijnen kreeg: enerzijds de Nuer van Riëk Machar anderzijds de Dinka’s van Salva Kiir.”

Onder druk van de Verenigde Staten gingen de partijen met elkaar in overleg. Die gesprekken resulteerden afgelopen augustus in een vredesverdrag, hoewel het geweld sindsdien nog herhaaldelijk oplaaide. Zo werd maandag nog een VN-kantoor in het noordelijk gelegen Bentiu door een mortier geraakt.

Machar terug in Zuid-Soedan

Pas twee dagen geleden keerde Machar terug naar Zuid-Soedan, waar hij subiet zijn oude functie terugkreeg van de man met wie hij voorheen nog strijd leverde. Maar volgens Lindijer is het nog allerminst zeker dat het nu rustig zal worden in het land:

“Met Machars terugkeer is een riskante fase aangebroken in het vredesproces. Juba is nu een kruitvat met rivaliserende strijders, met op wraak zinnende politici en boze en hongerlijdende bevolking. Door één vonk kan de oorlog weer uitbreken.”

    • Casper van der Veen