Een overdosis snelle nootjes

Het is bijkans onmogelijk niet geïntimideerd te worden door het vuur dat de Japanse jazzpianiste Hiromi afgeeft, onstuimig bewegend over de toetsen. Haar improvisaties razen als een tornado voorbij. De oud-studente aan de Berklee College of Music in Boston, die ontdekt werd door pianist Chick Corea, maakte in 2003 haar debuut met Another Mind. Met een eerste plaats in de Billboard-jazzlijst voor haar nieuwe moderne jazzalbum Spark heeft de 37-jarige pianiste een succes te pakken. Spark stroomt, als haar concerten, over van energie en snelheid in alle stijlen. Even is dat een best prettige overdosis vol uiterst rappe motiefjes in jazz, fusion en bebop, terwijl haar ritmetandem leunt op zware grooves. Maar na zoveel snelle nootjes voel je dat het toch ontbreekt aan een diepere waarde: emotie.

    • Amanda Kuyper