Een componist achter een drumstel

Luister naar de melodieën van Cullen Omori en je ziet de springende festivalweides voor je. Ook Edward Sharp maakt meezingers voor zonnige dagen.

Foto Karen van Gilst

Op uitnodiging van Stichting Jazz International Rotterdam mocht Mark Schilders in 2014 The Pack Project vormgeven, een initiatief ter bevordering van jong jazztalent. De Rotterdamse drummer en componist liet elektrische jazz horen, die wisselde van energie. Een opmerkelijke keuze voor een drummer waren de breed uitgesponnen soundscape-achtige vormen rond synthesizers. Opwindend was het, wanneer het vuur door ritmiek werd opgestookt.

Die tweestrijd komt terug op Schilders’ debuut Fabrik. Meer nog dan met zijn drums, etaleert Schilders zich op Fabrik als componist in diverse sferen. Weidse, transparante improvisaties met veel klankmogelijkheden op de drums staan tegenover met elektro aangezette beats. Delta is een gruizige, bluesy uitwisseling tussen Schilders en Van Ruller.