Drie knoppen om te draven

Hoeveel knoppen zijn er nodig om een koninkrijk te besturen?

Drie. In de game Kingdom draaf je als koning of koningin met de linker- en rechterpijltoets. Maar de alleskunner is het pijltje naar beneden: daarmee betaal je onderdanen, wijs je de bomen aan die omgehakt moeten en werp je een verdediging op.

Dat is hard nodig, want zodra de zon ondergaat drommen grommende monsters zich samen aan de randen van je kampement. Als ook maar één van deze wezens door de barricades breekt, is het gedaan met het koninkrijk en valt de kroon.

De besturing is minimalistisch, maar elke keuze die je in Kingdom maakt heeft gewicht. Leg je eerst akkers aan, voor extra inkomsten? Of verhoog je de muren? Kingdom bewijst daarmee dat een game niet ingewikkeld in elkaar hoeft te steken om complex te zijn. Als je weer een nacht hebt overleefd voel je je slim en opgelucht.

De sfeer van Kingdom houdt het midden tussen heilig en grimmig. In het prachtige pixellandschap drijven wolken voorbij, rijst mist op uit het water en schiet een hert voor je uit.

Kingdom is het geesteskind van de Nederlandse gamemaker Thomas van den Berg. Hij bracht het spel in 2013 uit als browsergame. Samen met de in IJsland wonende Italiaan Marco Bancale bracht hij een uitgebreidere versie uit.