Claude Lanzmann - Terugblik op Shoah NPO 2, 22.55-00.00u.

Het uur van de wolf presenteert deze week Claude Lanzmann – Terugblik op Shoah (originele titel: Spectres of the Shoah, 2015), een portret van regisseur Claude Lanzmann, maker van de beroemde documentaire Shoah (1985), volgens velen de belangrijkste film die ooit gemaakt is over de Holocaust.

Regisseur Adam Benzine spreekt dertig jaar later met de inmiddels negentigjarige regisseur over de moeizame en pijnlijke totstandkoming. Het duurde meer dan twaalf jaar om zijn werk te voltooien. Er werd ruim tweehonderd uur aan materiaal geschoten in veertien landen. Oorspronkelijk zou Shoah twee uur duren. Het eindresultaat duurt bijna tien uur. Naast zijn werk praat Lanzmann over zijn jeugd en zijn band met Simone de Beauvoir en Jean-Paul Sartre. Spectres of the Shoah was genomineerd voor een Oscar in de categorie beste korte documentaire. Lanzmann bezocht de Oscaruitreiking in februari 2016 voor het eerst in zijn leven, hij is nooit genomineerd voor zijn eigen werk. Vrijdag op deze pagina meer over de documentaire Shoah, die de VPRO dit weekend in twee delen opnieuw gaat zenden.