Deze man maakt vliegen en kevers van ruim drie meter

Met een zeer precieze stellage maakt hij achtduizend foto’s die hij dan minutieus tot één geheel verwerkt.

Een beeld uit de video van Biss op Vimeo.

Geef Levon Biss een klein fortuin aan apparatuur en twee weken tijd en hij kan een insect vergroten tot meer dan drie meter. Niet op de manier zoals Franz Kafka deed met Gregor Samsa, de hoofdpersoon in zijn novelle De gedaanteverwisseling, maar via uiterst gevoelige microscopen. In een video laat de Britse fotograaf zien hoe.

Voor een canvas doek van drie bij anderhalve meter moet Biss een slordige achtduizend foto’s maken. Hij gebruikt daarvoor een zeer precieze stellage, waarin een camera via een lens aan een microscoop verbonden zit. Voor elke foto schuift hij de camera een fractie in de richting van de insect, niet meer dan één zevende van een mensenhaar.

Dat Biss zo minutieus te werk gaat, komt omdat op elke foto een ander deel van de insect haarscherp is vastgelegd. Om tot één geheel te komen, moet hij daarom eerst alle losse delen uitzoeken en aan elkaar monteren. Na twee tot drie weken knippen en plakken heeft hij dan een beeld dat zelfs bij een vergroting van driehonderd keer nog haarscherp is.

Van hobby naar voltijdbaan

Het gedetailleerde fotograferen van insecten begon als tijdverdrijf, vertelt Biss in de korte video. Als sportfotograaf was hij namelijk veel van huis en de Brit wilde ook een project waar hij in zijn vrije tijd aan kon werken. En omdat Biss niet veel ruimte had in huis, kon hij eigenlijk alleen kleine voorwerpen fotograferen.

Bekijk een aantal foto’s van Biss - en zoom er vooral ook op in - op de website van zijn expositie ‘Microsculpture’.

Inmiddels is het vastleggen van insecten al lang geen hobby meer voor Biss. In samenwerking met het natuurhistorisch museum van de universiteit van Oxford begon hij een fotoproject: uit de collectie van het museum kozen ze de fraaiste exemplaren. Sinds woensdag zijn die te zien op een tentoonstelling van de Britse universiteit.