Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Gepofte aardappels met zalm

illustratie jet peters
illustratie jet peters

We sluiten de week af met wat gezien werd als een feestelijke maaltijd in het gezin Hepburn. Omringd door de Zwitserse bergen, waar al sinds de jaren ‘50 geen zalm meer voorkomt, was gerookte zalm een delicatesse voor de familie. Dat werd dan ook altijd op oudejaarsavond gegeten als vulling van gepofte aardappels. Die kun je natuurlijk met van alles vullen: andere suggesties zijn vacherinkaas, of, als je echt wilt uitpakken, beluga-kaviaar.

Wikkel de aardappels allemaal afzonderlijk in aluminiumfolie en sluit de folie echt goed. Zet ze circa 45 minuten op een rek in de oven. Controleer of de aardappels gaar zijn door er met een vork in te prikken; als de vork er gemakkelijk in glijdt, zijn ze gaar. Haal de aardappels uit de oven en laat ze een paar minuten in de folie rusten tot ze voldoende zijn afgekoeld zodat je ze kunt vastpakken. Breek ze open met een scherp mes en leg er een klontje boter, een schepje sour cream, wat zalmreepjes en een beetje bieslook in.

    • Sam de Voogt