Cultuurprijs Honigmann

Filmmaakster Heddy Honigmann heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gewonnen voor haar gehele oeuvre. Honigman maakte een aantal speelfilms, maar is vooral geroemd voor haar documentaires. Zo won ze eerder twee keer een Gouden Kalf en kreeg ze op het Amsterdamse documentairefestival IDFA een Living Legend Award.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds roemt Honigmann voor haar “uitzonderlijke gave als interviewer” waarmee ze “zowel de kracht als de kwetsbaarheid van de mens” uitlicht. “Humor en plezier worden hierbij niet geschuwd en pijn en verdriet niet verloochend.” Ze ontvangt de prijs, 150.000 euro, op 2 december.

Honigmann werd in 1951 geboren in Peru en studeerde aan het Romeinse Centro Sperimentale di Cinematografia. Sinds 1978 woont en werkt ze in Nederland. Ze kreeg twee keer een Gouden Kalf: in 1999 voor haar film Crazy, over de ervaringen van Nederlandse blauwhelmen, en in 2006 voor haar documentaire Forever. Die speelt zich af op de beroemde Parijse begraafplaats Père Lachaise. In totaal maakte Honigmann tot nog toe meer dan veertig films. Muziek speelt steevast een belangrijke rol. Momenteel richt ze zich op twee onderwerpen: levenslustige honderdjarigen en de relatie tussen geleidehonden en hun baasjes.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is voor mensen of instellingen die van bijzondere betekenis geweest zijn voor cultuur of natuur in Nederland. Vorig jaar ging de prijs naar architect Francine Houben. In de jaren daarvoor wonnen onder anderen regisseur Johan Simons, trendvoorspeller Lidewij Edelkoort en fotograaf Anton Corbijn. De geldprijs is voor de helft vrij te besteden. De overige 75.000 euro wordt uitgereikt in de vorm van een zogenoemd CultuurFonds op Naam. Daarvan mag de winnaar zelf de naam en en de doelstelling bepalen.