Comcast koopt DreamWorks

Met de acquisitie was 3,8 miljard dollar (3,35 miljard euro) gemoeid.

Het Comcast-logo op een wolkenkrabber in New York City.
Het Comcast-logo op een wolkenkrabber in New York City. Foto Brendan McDermid / Reuters

NBCUniversal, onderdeel van mediabedrijf Comcast, koopt filmstudio DreamWorks. Dat heeft Comcast donderdag bekendgemaakt. Met de acquisitie was 3,8 miljard dollar (3,35 miljard euro) gemoeid.

Door de overname wordt DreamWorks onderdeel van de Universal Filmed Entertainment Group, die bestaat uit Universal Pictures, Fandango en NBCUniversal Brand Development. Comcast heeft zich de afgelopen jaren steeds meer toegelegd op animatie, het paradepaardje van DreamWorks.

DreamWorks, dat ook games en tv-programma’s ontwerpt, is een van de grootste filmstudio’s ter wereld. Het bedrijf bracht onder meer de kaskrakers Shrek, Madagascar, Kung Fu Panda en How to Train Your Dragon op de markt. Comcast bezit NBC, een van de grootste Amerikaanse nieuwszenders.

Acquisitie eind 2016 rond

Het bestuur van zowel Comcast als Dreamworks heeft al zijn zegen gegeven aan de overname. NBCUniversal verwacht de transactie tegen het einde van het jaar volledig te hebben afgewikkeld. Het bedrijf verwacht geen problemen met eventuele concurrentiewetgeving in de Verenigde Staten. Comcast zegt te hopen met de acquisitie een nieuw publiek van zowel kinderen als volwassenen te bereiken.

Zodra de deal rond is wordt Jeffrey Katzenberg, topman en mede-oprichter van DreamWorks, voorzitter van DreamWorks New Media. Hij wordt ook consultant bij NBCUniversal. Na het aankondigen van de overname steeg de koers van DreamWorks lichtjes, terwijl Comcast-aandelen juist een kleine daling lieten zien.

    • Casper van der Veen