Brussel klaagt Nederland aan voor gebrek spoorveiligheid

De Europese Commissie stapt naar het EU-Hof van Justitie omdat Nederland haar wetgeving voor spoorveiligheid niet op orde heeft.

Foto ANP/ Ginopress

De Europese Commissie daagt Nederland voor het Europese Hof van Justitie over het gebrek aan goede spoorveiligheid. Dat meldt de commissie donderdagmiddag op haar website.

Deze stap is volgens Brussel nodig omdat Nederland na meerdere aansporingen de regelgeving nog steeds niet op orde heeft. Zo zijn de juiste richtlijnen voor de twee instanties die bezig houden met spoorveiligheid, de Nederlandse Autoriteit voor Spoorveiligheid en de Onderzoeksraad voor Veiligheid, nog niet in wetgeving omgezet, terwijl dat wel verlangd wordt door de EU.

Ook zijn de verschillende systemen die moeten zorgen voor een veilig spoor nog niet goed op elkaar aangesloten. Nederland riskeert een flinke boete als de commissie in het gelijk wordt gesteld.

Wetgeving tien jaar uitgesteld

De Europese Commissie waarschuwde Nederland oktober vorig jaar nog over het gebrek aan juiste regelgeving. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu liet toen weten dat aan de regelgeving “hard wordt gewerkt”. De commissie gaf Nederland twee maanden de tijd om de regels goed toe te passen en dreigde om de zaak voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie.

De EU-richtlijn spoorveiligheid had al in april 2006 in wetgeving moeten zijn omgezet.

    • Huib de Zeeuw