Britse schrijfster Jenny Diski overleden

Foto Jerry Bauer

De kans dat de vandaag aan longkanker overleden Britse schrijfster Jenny Diski erg hartelijk aan de hemelpoort zal worden ontvangen is klein. God zal namelijk vast niet zijn vergeten dat deze geestige schrijfster in 2001 de roman Only Human. A Divine Comedy schreef waarin Hij als chagrijnige God op de wereld neerkijkt en ziet dat bijna niemand aan Hem enige behoefte heeft. De mensen hebben genoeg aan verbeelding, en als God ergens een hekel heeft dan is het wel aan verbeelding.

Vanmorgen twitterde de man van Jenny Diski dat ze was overleden. Haar dood is niet helemaal onverwacht: Diski was al in 2014 gediagnosticeerd met een niet operabele kanker. Vanaf dat moment hield ze voor de London Review of Books, een dagboek bij waarin ze schreef over haar (omgang met de) ziekte. Vorige week verscheen de bundeling van die dagboeken onder de titel In Gratitude, dat met de zin ‘The future flashed before my eyes in all its pre-ordained banality’ begint. In verschillende reisboeken had ze ooit al wel grappen gemaakt over haar rokerslongen, die haar parten speelden wanneer een lange wandeling maakte op het Engelse platteland.

Toen Diski begon met schrijven stond ze vooral te boek als auteur van ingenieus gecomponeerde boeken, die vaak draaiden om depressie, sadomasochisme en gekte - ze debuteerde in 1986 met de sm-roman Nothing Natural. Ze leken rechtstreeks voort te komen uit haar eigen ervaringen na een ongelukkig jeugd, met twee suïcidale ouders en haar eigen opnames in verschillende psychiatrische klinieken. Ze werd naar eigen zeggen gered door bijna dertig jaar oudere collega-auteur Dorris Lessing, die Diski in huis nam.

Niet alleen in de romans werd haar jeugd verwerkt, ook in het reisboek Skating to Antarctica – over een zoektocht naar eindeloze witte vergetelheid – deed ze verslag van haar jeugd.

Diski werd sowieso geprezen om haar reisboeken, die vaak ook een innerlijke reis bestreken (haar reisboek On Trying To Keep Still noemde ze zelf een ‘non-travel travel book’). In 2003 kreeg ze de Thomas Cook Travel Book Award for Stranger on a Train: Daydreaming and Smoking around America With Interruptions.
Jenny Diski is 68 jaar geworden.