Beleef zelf hoe het leven is in een isoleercel

The Guardian ontwikkelde een virtual reality-app waarmee gebruikers kunnen ervaren hoe het is om in eenzame opsluiting te leven.

Een cel op het New Yorkse gevangenis eiland Riker's Island. De ruimte staat bekend als 'the bing'. Foto Bebeto Matthews/AP

Richt je telefoon naar rechts en je ziet een afgeragde toiletpot, kijk je naar links dan zie je een lege tafel en een goedkoop bed. Meer staat er niet in de isoleercel van amper twee bij drie meter. Op de muren teksten als: ‘Er zijn hier te veel toiletrollen’ en ‘Misbruik’. The Guardian ontwierp een virtual reality(vr)-app waarin gebruikers kunnen ervaren hoe is om in eenzame opsluiting te leven.

Momenteel verblijven tachtig- tot honderdduizend mensen in de VS in solitary confinement, oftewel eenzame opsluiting. Zij brengen dagelijks zo’n 23 uur door in hun isoleercel. En dat dagen, weken of zelfs maanden achteraan zonder een mens te spreken. Hoe zou dat voelen, vroegen redacteuren bij The Guardian zich af. Ze besloten een 360-graden video en een vr-app te ontwikkelen.

Daarvoor interviewde de krant verschillende ex-gedetineerden die weten hoe het is om lang afgesloten te zijn van de buitenwereld. Zoals Tyrrell Muhammad, die zeven jaren in solitary confinement zat in een gevangenis in New York:

“Het verblijf in de cel gaat je niet in de koude kleren zitten. Het geluid, de geur, het eten. Na een tijdje wil je een afbeelding zien op de muur, dus verbeeld je figuren op de muur. (…) Je raakt gedeprimeerd. Je kunt geen telefoontjes ontvangen en hoewel je een uur per dag aan recreatie mag besteden, ging de meeste tijd niemand naar buiten door de vele sneeuw die viel.”

Discussie

In Nederland is veel discussie over de isoleercel als opsluitingsmiddel. Vreemdelingen in detentiecentra worden nogal eens op die manier vastgezet, zo bleek vorig jaar uit cijfers die de Volkskrant opvroeg. In 2014 werd 450 keer gebruikgemaakt van de mogelijkheid om een vreemdeling in een isoleercel te plaatsen. Dat was, ondanks beloften van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Veiligheid en Justitie) om het gebruik van de isoleercel als dwangmiddel terug te dringen, relatief ongeveer even vaak als een jaar daarvoor.

Wil je zelf beleven hoe het leven is in een isoleerceel? Download hier de vr-app voor IOS en Android.

Of bekijk de 360-graden video:

    • Jorg Leijten