Bayern stuit op muur van Atlético

Atlético heeft Bayern in Madrid een gevoelige klap gegeven. Niet met heel verzorgd voetbal, maar wel met gepassioneerde strijd.

Foto Juan Medina/Reuters

Diego Simeone heeft met het vechtvoetbal van Atlético Madrid een verbluffend antwoord gevonden op het aanvallende combinatiespel dat de voorbije jaren dominant was in Europa. Nadat Atlético eerder het ongenaakbaar geachte Barcelona uitschakelde, bracht de club op woensdagavond het Bayern München van Pep Guardiola in de heenwedstrijd van de halve finales in de Champions League een gevoelige klap toe. Atlético verdedigt door een prachtig doelpunt van Saúl Ñíguez komende dinsdag een 1-0 voorsprong in Duitsland.

Atlético-Bayern was een tweestrijd tussen elftallen waarvan de coach op de bank de architect is. Maar wel architecten met totaal verschillende stijlen. Bij Atlético zijn honderd procent inzet en een onvoorwaardelijke overgave de minimale eisen, bij Bayern moeten voetballers schoonheid aan resultaat koppelen.

Diego Simeone (46) en Pep Guardiola (45) zijn controlfreaks voor wie ieder detail van levensbelang is. De Argentijnse coach van Atlético gebaarde in het Estadio Vicente Calderón negentig minuten naar zijn spelers, zweepte het publiek op, ruziede met de scheidsrechter en probeerde zelfs de ballenjongens te sturen. En hij juichte als een dolleman toen Saúl na elf minuten een weergaloze solo besloot met een raak schot.

De Spaanse coach van Bayern gaf zichzelf eveneens geen seconde rust. Guardiola leefde in zijn derde halve finale in de Champions League met Bayern vanaf de zijkant met iedere balwisseling mee, probeerde te corrigeren en klapte op de momenten dat zijn ploeg zijn tactiek goed uitvoerde. In de tweede helft wist FCB het initiatief in handen te nemen. Bayern had veel meer balbezit, creëerde kansen, maar kon eenvoudigweg de muur van Atlético niet slechten.

Fernando Torres was een kwartier voor tijd met een schot op de paal zelfs nog dicht bij de 2-0. Simeone wist met bescheiden middelen een ploeg te smeden, die zich structureel kan meten met de top van Europa. Met een tomeloze passie, vechtlust én een goed aankoopbeleid – want Atlético beschikt wel degelijk ook over kwaliteit – worden honderden miljoenen euro’s gecompenseerd.

Pep Guardiola tilde zijn miljoenenploeg naar zo’n hoog niveau dat er in Duitsland niemand meer aan te pas kwam. Verzorgd combinatievoetbal in een moordend tempo is de basis van zijn succes.

Simeone groeide als speler al tot één van de clublegendes uit toen hij in 1996 de dubbel won met Atlético. Als trainer heeft El Cholo (De Wildebras) die prestaties met een Europa League (2012), een beker (2013) en een landstitel (2014) verbeterd. Maar Simeone wil de Champions League winnen. Real Madrid verstoorde die droom twee jaar geleden in Lissabon.

Bij Atlético haalde die finale weer meteen herinneringen op aan ‘het drama van 1974’. Destijds hadden de rojiblancos in de finale van de Europa Cup I tegen Bayern met een doelpunt van Luis Aragonés de beker ook al bijna binnen. Hans-Georg Schwarzenbeck maakte in de slotfase echter nog gelijk. Een latere replay in Brussel ging met 4-0 verloren.

Revanchegevoelens waren aan Simeone echter niet besteed. De Zuid-Amerikaan leeft van dag tot dag, blikt nooit terug en kijkt niet verder dan één duel vooruit. Na de 1-0 overwinning tegen Bayern gaan zijn gedachten nu uit naar het duel van zaterdag thuis tegen Rayo. Atlético is nog volop verwikkeld in een kampioensrace met Barcelona en Real Madrid.

Voor Guardiola is het anders. Bayern kijkt nu ook liever even uit naar het kampioensduel van zaterdag tegen Borussia Mönchengladbach. Pep kan zijn derde landstitel op rij vieren met Der Rekordmeister. Voor hem is het kampioenschap weinig waard als op 28 mei de finale van de Champions League in Milaan niet wordt gewonnen. Die prijs is voor de Catalaan zijn ultieme afscheidscadeau voordat hij naar Manchester City vertrekt.

In de twee voorgaande edities werd hij met Bayern in de halve eindstrijd overklast door Real en Barça. En nu maakt Atlético het hem met een totaal ander speltype moeilijk.

    • Koen Greven