Auteurs van De Bezige Bij vergaderen over identiteit

Enkele auteurs dreigen de uitgeverij te verlaten als het een boek van de oud-voorman van de Arabische Europese Liga uitgeeft.

Dyab Abou Jahjah, de omstreden gewezen leider van de Arabisch Europese Liga (AEL), spreekt in 2014 tijdens een Pro-Palestina-demonstratie op de Dam.
Dyab Abou Jahjah, de omstreden gewezen leider van de Arabisch Europese Liga (AEL), spreekt in 2014 tijdens een Pro-Palestina-demonstratie op de Dam. ANP KOEN VAN WEEL

De auteurs van De Bezige Bij komen op maandag 9 mei bijeen om te praten over “de onrust over de identiteit” van de uitgeverij. Aanleiding is het protest van auteurs, onder wie Leon de Winter en Jessica Durlacher, over de voorgenomen publicatie van een werk van Dyab Abou Jahjah, vroeger voorman van de Arabische Europese Liga en nu columnist bij De Standaard.

Enkele auteurs dreigen op te stappen als zijn Pleidooi voor radicalisering wordt uitgegeven. De bijeenkomst is een bijzondere ledenvergadering van Schrijversvereniging, waarin auteurs die minstens twee boeken bij De Bezige Bij hebben uitgebracht zijn verenigd. In een brief twee dagen eerder had het bestuur van Schrijversvereniging De Bezige Bij zich uitgesproken voor publicatie van Abou Jahjah.

Acht leden hebben om de vergadering gevraagd. Die gaat wat hen betreft “niet alleen over principes en fundamenten, maar ook wat daarvan de consequenties zijn”, staat in de uitnodiging. De directie houdt vooralsnog vast aan de publicatie.

    • Hanneke Chin-A-Fo