Boeken

Auteurs van De Bezige Bij vergaderen over identiteit

Enkele auteurs dreigen de uitgeverij te verlaten als ‘Pleidooi voor radicalisering’ van de voormalige voorman van de Arabische Europese Liga wordt uitgegeven.

Dyab Abou Jahjah
Dyab Abou Jahjah ANP KOEN VAN WEEL

De auteurs van De Bezige Bij komen op maandag 9 mei bijeen om te praten over “de onrust over de identiteit” van de uitgeverij. Aanleiding is het protest van auteurs, onder wie Leon de Winter en Jessica Durlacher, over de voorgenomen publicatie van een werk van Dyab Abou Jahjah, vroeger voorman van de Arabische Europese Liga en nu columnist bij De Standaard.

Enkele auteurs dreigen op te stappen als zijn Pleidooi voor radicalisering wordt uitgegeven. De bijeenkomst is een bijzondere ledenvergadering van Schrijversvereniging, waarin auteurs die minstens twee boeken bij De Bezige Bij hebben uitgebracht zijn verenigd. In een brief twee dagen eerder had het bestuur van Schrijversvereniging De Bezige Bij zich uitgesproken voor publicatie van Abou Jahjah.

Acht leden hebben om de vergadering gevraagd. Die gaat wat hen betreft “niet alleen over principes en fundamenten, maar ook wat daarvan de consequenties zijn”, staat in de uitnodiging. De directie houdt vooralsnog vast aan de publicatie.

    • Hanneke Chin-A-Fo