While you were sleeping... in Asia

Centrale bank India reguleert ‘peer to peer’-lenen

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Als je een eigen zaak wil starten kunt naar een bank stappen, maar zeker in ontwikkelingslanden als India zijn de kosten en het gedoe bij een banklening erg hoog in relatie tot het bedrag. ‘Peer to peer’-leningen kunnen dan een uitkomst zijn. De centrale bank van India wil de sector nu gaan reguleren, schrijft de Financial Times.

Bhuvan Rustagi, van on-line geldschieters en lenersplatform Lendbox, ziet het voorgenomen regelpakket als een vertrouwensboost voor het lenen tussen individuen, zonder tussenkomst van een bank.

Vooral voor India kan P2P-lenen erg belangrijk zijn. De banksector kan nog lang niet alle mogelijke klanten bereiken en deze leningen kunnen kleinere ondernemers daarom een eind vooruit helpen, zo is de hoop.

Pitspoezen zijn uit, virtual reality is in op de Beijing autoshow

Teleurgestelde mannen én vrouwen deze week bij de grootste autoshow van China. De knappe dames die auto’s aanprezen waren altijd een belangrijke reden om de show te bezoeken, maar de organisatie verbood de schaars geklede vrouwelijke modellen omdat ze teveel aandacht trokken, schrijft de Nikkei Asian Review.

Een mannelijke bezoeker vond het saai, zonder knappe vrouwen deze week op de beurs. En ook Taozi, een van de vrouwelijke modellen in voorgaande jaren, vindt het maar niks. Nu heeft ze een ‘conservatief’ jurkje aan en moet ze over auto’s praten. Vermoeiend, vertelt ze de verslaggever van dienst.

Voor automaker Mazda is het vrouwenverbod reden om extra aandacht te besteden aan de belichting van hun wagens op de grootste autobeurs van China. Audi, Kia en Hyundai gaan juist met virtual reality aan de gang om bezoekers naar hun paradepaardjes te lokken.

Amerikaanse soldaten in je land, wat kost dat nou eigenlijk?

Dat was even schrikken deze week in Tokio en Seoul. De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zei dat hij meer ‘balans’ wou brengen in wat de VS uitgeeft aan de verdediging van Aziatische bondgenoten Japan en Zuid-Korea, en wat deze landen zélf neertellen voor hun defensie. Reden voor de Wall Street Journal om eens te kijken hoe die kosten uitvallen.

Daaruit leren we dat er meer dan 80 duizend Amerikaanse soldaten in de twee landen gelegerd zijn. Het grootste deel daarvan, 54 duizend manschappen, hebben hun basis in Japan. De kosten hiervoor worden lang niet alleen door Amerikaanse belastingbetalers gedragen. Komend jaar begroot Washington dat de Amerikaanse soldaten in Japan de VS zo’n 5.5 miljard dollar kost. Aan huur, personeelskosten en andere zaken draagt Tokio zelf zo’n 4 miljard dollar bij.

Aan de andere kant kan Japan het zich mede door de Amerikaanse aanwezigheid permitteren een veel kleiner leger te hebben. En dat scheelt een hoop geld. In totaal spendeert Japan zo’n 45 miljard dollar aan zijn defensieapparaat. De VS geeft in totaal bijna 13 keer meer uit.