2.900 kilo coke gevonden in Rotterdamse haven

De drugs waren afkomstig uit Curaçao en zijn ongeveer 100 miljoen euro waard, zegt het OM.

Honderd verhuisdozen vol cocaïne.
Honderd verhuisdozen vol cocaïne. Foto Openbaar Ministerie

De Douane heeft in de Rotterdamse Waalhaven 2.900 kilo cocaïne ontdekt in een container met huisraad. De drugs waren afkomstig uit Curaçao, meldt het Openbaar Ministerie. De vondst werd gedaan op 11 maart, maar is in het belang van het onderzoek nu pas bekendgemaakt.

De cocaïne zat in tweehonderd kratten die waren verpakt in honderd verhuisdozen. De verhuisdozen zaten in een container die verder was gevuld met huisraad en als eindbestemming het Duitse Kranenburg had. De drugs vertegenwoordigden een “groothandelswaarde” van 100 miljoen euro en zijn meteen vernietigd.

Na de vondst is een onderzoek opgestart door een speciaal onderzoeksteam van de Douane, de zeehavenpolitie en de FIOD. Volgens het OM loopt ook in Duitsland een onderzoek.

Hoewel het niet vaak voorkomt dat duizenden kilo’s drugs worden ontdekt, is de vondst niet uniek. Op 21 maart werd in België bijna 5.000 kilo pure cocaïne gevonden in een lading ananassen. De drugs waren op weg naar Nederland. In 2012 werd in de haven van Antwerpen een van de grootste Europese drugsvangsten ooit gedaan, toen een partij van ruim 8.000 kilo cocaïne werd onderschept. Ook die partij was op weg naar Nederland.

Lees ook over de jacht op cocaïne-onderzeeërs in het Caraïbisch gebied: Snorkelend op zoek naar smokkelaars