Tweedaagse werkweek ambtenaren Venezuela

Daarmee hoopt de president stroom te besparen. Door droogte kan de grootste stuwdam niet genoeg energie opwekken.

Een meisje doet huiswerk bij kaarslicht bij gebrek aan elektriciteit.
Een meisje doet huiswerk bij kaarslicht bij gebrek aan elektriciteit. Foto Carlos Eduardo Ramirez / Reuters

Ambtenaren in Venezuela worden geacht alleen op maandag en dinsdag op hun werk te verschijnen. Door ze de andere dagen vrij te geven, moet stroom bespaard worden. De maatregel geldt in ieder geval voor twee weken, heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro besloten, meldt persbureau AP. Eerder hadden ambtenaren al te horen gekregen zeker in april en mei op vrijdagen vrij te hebben.

Het Latijns-Amerikaanse land heeft te maken met een ernstige stroomcrisis door een grote droogte. Door het gezakte waterniveau kan er bij de stuwdam in Guri, goed voor tweederde van de energievoorziening van Venezuela, niet genoeg stroom worden opgewekt.

Vanwege de stroomcrisis besloot de president eerder ook al dat er per dag zo’n vier uur geen elektriciteit gebruikt kan worden in het land. Die maatregel houdt minstens veertig dagen aan. De klok van het land werd een halfuur vooruit gezet om te proberen meer gebruik te maken van het daglicht.

In februari werden winkelcentra al verplicht korter open te gaan en voor hun eigen elektra te zorgen door generatoren te gebruiken. De president vroeg vrouwen zelfs alleen voor speciale gelegenheden nog hun haar te föhnen.

Hyperinflatie

Volgens Maduro heeft de droogte te maken met weerfenomeen El Niño. Critici verwijten hem echter dat er veel te weinig is geïnvesteerd en dat er te weinig diversiteit in bronnen van energie is. Oppositiepolitici denken ook dat de nu genomen maatregel precies het omgekeerde bewerkstelligt; men zal in plaats van op het werk nu thuis elektriciteit gebruiken en de productiviteit zal nog verder teruglopen.

Dat zou problematisch zijn, want het land lijdt niet alleen onder een stroomcrisis. Er is sprake van een enorme algemene economische malheur, mede omdat de olieprijzen gezakt zijn. Een groot deel van de economie van Venezuela draait op de export van olie. Venezuela kent een gigantische inflatie, hele hoge misdaadcijfers en een gebrek aan veel primaire levensbehoeften door de economische crisis.

Afzettingsprocedure

Ondertussen is president Maduro ook verwikkeld in een bittere politieke strijd met de oppositie. Een paar weken terug maakte het Hooggerechtshof, dat aan de kant van Maduro staat, korte metten met een amnestiewet. De oppositie domineert het parlement na een verkiezingsoverwinning vorig jaar en nam een wet aan waarin stond dat zeventig politieke gevangenen vrij moesten komen. Maar het Hooggerechtshof blokkeerde die wet.

Een nieuwe episode in de strijd tussen Maduro en de oppositie begon dinsdag. De Venezolaanse kiesraad gaf de oppositie toestemming om te beginnen met het verzamelen van handtekeningen voor een referendum over de positie van Maduro. Als er eerst 200.000 en daarna vier miljoen handtekeningen worden binnengehaald, kan een referendum plaatsvinden waarbij Maduro uit zijn functie wordt ontheven.

Dan moeten er wel meer mensen voor zijn afzetting stemmen dan de 7,6 miljoen die voor hem stemden tijdens de verkiezingen in 2013. Het referendum heeft enige haast. Als het niet voor het einde van het jaar plaatsvindt, maakt zijn vicepresident de termijn van Maduro af als hij zou worden afgezet en duurt het nog zeker twee jaar langer voordat er nieuwe verkiezingen zijn.