Trump wil banden met China en Rusland aanhalen

De Republikein zette woensdag uiteen hoe zijn buitenlands beleid eruit gaat zien als hij president wordt van de Verenigde Staten.

De Republikein Donald Trump gaf woensdag in het Mayflower Hotel in Washington een speech waarin hij zijn voorkeuren zijn visie op het Amerikaanse buitenlands beleid gaf.
De Republikein Donald Trump gaf woensdag in het Mayflower Hotel in Washington een speech waarin hij zijn voorkeuren zijn visie op het Amerikaanse buitenlands beleid gaf. Foto Jim Bourg/Reuters

Republikein Donald Trump wil de verstoorde relaties met China en Rusland verbeteren als hij wordt gekozen tot president van de Verenigde Staten. Ook wil hij meer investeren in het leger en zal er alleen nog worden ingegrepen in landen die daar zelf om vragen. Dat heeft Trump gezegd in een 38 minuten durende speech waarin de politicus zijn visie op het Amerikaanse buitenlands beleid uit de doeken deed.

“We moeten overeenkomsten vinden in onze gemeenschappelijke interesses”, zei de Republikein over de toenadering die hij wil zoeken tot China en Rusland. In Azië zou
China een waardevolle bondgenoot kunnen zijn die het atoomgevaar van Noord-Korea in toom kan houden. Samen met Rusland moet terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het Midden-Oosten bestreden worden. “Het verlichten van de spanningen met Rusland is mogelijk”, zei Trump, zonder concreet in te gaan op de vraag hoe hij dat zou willen doen.

Trump uitte in zijn speech kritiek op het buitenlands beleid van de huidige president Obama. Het is volgens de koploper in de strijd om de Republikeinse presidentsnominatie tijd om “de roest af te schudden van het Amerikaanse beleid”. Obama is er volgens hem niet in geslaagd IS te verslaan en heeft toegestaan dat China economisch profiteert van de VS. Het beleid van de president en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton was “gevaarlijk” en “doelloos”, zei Trump.

Investering leger

De speech die Trump hield was ongewoon formeel voor zijn doen. De vastgoedmagnaat sprak in zijn statements, die hij oplas van een scherm, over “diplomatieke oplossingen” voor internationale problemen. Dat kan gezien worden als een poging om een betere indruk te maken bij het deel van de Republikeinse kiezers dat is afgeschrikt door de ferme taal die Trump normaal bezigt.

In zijn speech stelde de Republikein onder meer dat de VS meer moeten investeren in het leger als ze pas wil houden met de andere grootmachten in de wereld. Het militaire arsenaal moet echter alleen worden ingezet als daar absolute noodzaak toe is:

“Ik zal niet tegen militaire inzet zijn als er geen alternatief is, maar als Amerika vecht, moet het vechten om te winnen. Ik zal nooit onze beste soldaten naar het front sturen als dat niet absoluut nodig is.”

Waarschuwing bondgenoten

Tegelijkertijd waarschuwde Trump Amerikaanse bondgenoten, waaronder NAVO-lidstaten, dat zij financieel zullen moeten bijdragen aan hun eigen verdediging als ze in de toekomst verzekerd willen blijven van de steun van de VS. De vastgoedmagnaat is van mening dat de bondgenoten weliswaar hebben geprofiteerd van de defensieve inspanningen van het land, maar daaraan zelf geen eerlijke bijdragen hebben geleverd.

Trump won dinsdag tijdens de Republikeinse voorverkiezingen vijf staten. Hij staat daardoor nog vaster bovenaan in de strijd om de presidentsnominatie van de partij.