Timmermans: EU laat zich niet chanteren over visumplicht

Een Turkse minister had gewaarschuwd dat er een streep door het vluchtelingenakkoord zou komen, als de visumplicht niet wordt afgeschaft.

Volgens Timmermans is Turkije nu aan zet.
Volgens Timmermans is Turkije nu aan zet. REUTERS / Slawomir Kaminski

Europa buigt niet voor het Turkse dreigement om het vluchtelingenakkoord met de Europese Unie op te zeggen als de visumplicht voor Turken niet versneld wordt opgeheven. Dat zegt de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans in een interview met het Duitse weekblad Die Zeit.

Volgens Timmermans laat de EU zich “niet chanteren”. Aan de visumvrijstelling zijn duidelijke voorwaarden verbonden, aldus de eurocommissaris.

Onderdeel van het in maart gesloten akkoord tussen EU-landen en Turkije is het in juni afschaffen van de EU-visumplicht voor Turkse burgers. Dit zou echter pas doorgaan als Turkije aan 72 criteria voldoet en zijn douanesysteem op orde heeft. Onder die voorwaarden zijn praktische zaken zoals de invoering van biometrische paspoorten, maar ook de omgang met grondrechten. In het voortgangsrapport van vorige maand had Turkije voldaan aan 35 van de 72 vereisten. De Europese Commissie rapporteert volgende week over de vorderingen.

De Turkse minister van EU-zaken Volkan Bozkir zei eerder deze maand volgens de Turkse krant Hürriyet dat er mogelijk een streep door het vluchtelingenakkoord gaat als de EU niet snel de visumplicht voor Turken afschaft. Volgens Timmermans heeft Turkije “ons meer nodig dan wij hen”.

Drie maanden visumvrij

Wanneer de visumplicht is afgeschaft, hebben Turken voor een verblijf van minder dan drie maanden in de EU geen visum meer nodig. Dat betekent niet dat ze ook mogen werken in de EU.

Er zou wel een ander probleem voor Europa kunnen ontstaan, namelijk met betrekking tot Turkse Koerden. Dat stelde migratiedeskundige Flora Goudappel eerder in NRC.

“In de Koerdische gebieden in Turkije werd de voorbije maanden op diverse plaatsen gevochten tussen Koerdische strijders en het Turkse regeringsleger. Koerden zouden gebruik kunnen maken van het visumvrije reizen om naar Europa te trekken en daar vervolgens asiel aan te vragen, op basis van de onveiligheid in hun thuisland.”