Acht gewonden bij aanslag in Turkse stad Bursa

Een vrouw blies zichzelf op bij de historische Ulu Cami-moskee. De aanslag is nog niet opgeëist.

Een bazaar in Bursa werd verwoest doordat een vrouw zichzelf opblies met een bom.
Een bazaar in Bursa werd verwoest doordat een vrouw zichzelf opblies met een bom. Foto Onur Yurtsever/AFP

Bij een zelfmoordaanslag in de Turkse stad Bursa zijn woensdag acht mensen gewond geraakt. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Geen van de slachtoffers raakte zwaargewond. De aanslag is nog niet opgeëist.

Een vrouw blies zichzelf rond half drie in de middag op nabij de historische Ulu Cami-moskee in het noordwesten van de stad. Op de locatie komen veel toeristen af. De aanslag vond kort na een begrafenis en het middaggebed plaats. Bursa is de vierde grootste stad van Turkije.

Davutoglu zei in een reactie dat het voor hem duidelijk is wat met de explosie beoogd werd:

“Dit is een aanval gericht tegen onze natie, onze bevolking en onze vrede. Acht burgers zijn gewond geraakt. Godzijdank is geen van hen zwaargewond geraakt. We volharden in onze strijd tegen het terrorisme. Veiligheidsdiensten onderzoeken de aanslag nog en het is te vroeg om een organisatie aan te wijzen die hier achter zit.”

Meerdere aanslagen dit jaar

In Turkije vond eerder dit jaar al een reeks aanslagen plaats. In maart vielen ten minste 34 doden toen een auto met explosieven ontplofte in de hoofdstad Ankara. Een maand daarvoor reed een wagen met explosief materiaal in op een bus militairen. Daarbij kwamen 29 mensen om het leven. Een extreme tak van de Koerdische partij PKK eiste die ontploffing op. Bij een grote zelfmoordaanslag in Ankara kwamen vorig najaar meer dan honderd mensen om het leven.

Ook Istanbul werd de afgelopen tijd tweemaal getroffen door een aanslag. Bij een explosie eind maart in Diyarbakir vonden zeven agenten de dood.

Waarschuwing VS

De Verenigde Staten hebben dinsdag nog een officiële waarschuwing uitgedaan naar inwoners die Turkije willen bezoeken. Volgens het land zijn er “redelijke aanwijzingen” dat terroristen van plan zijn meer aanslagen te plegen in toeristische gebieden in Turkije.

    • Jorg Leijten