Ted Cruz kiest Carly Fiorina als running mate

De beslissing van Cruz is opmerkelijk, normaal kiezen presidentskandidaten pas een vicepresidentskandidaat als de nominatie op zak is.

Carly Fiorina vorige maand naast presidentskandidaat Ted Cruz. REUTERS / Mark Kauziarich

Republikein Ted Cruz heeft de voormalige presidentskandidaat Carly Fiorina gekozen als running mate. Dat heeft hij woensdag op een persconferentie bekendgemaakt. De beslissing van Cruz is opmerkelijk, aangezien het de gewoonte is dat presidentskandidaten pas een zogenoemde running mate aanwijzen als de nominatie op zak is.

Cruz is naast Donald Trump en John Kasich in de race voor de Republikeinse nominatie in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij presenteert zich als strijder tegen de elite van de Republikeinse partij, maar verliest het tot dusver qua populariteit van de anti-elitaire Donald Trump. Dinsdag waren er voorverkiezingen in vijf Amerikaanse staten, waarbij Trump wederom als winnaar uit de bus kwam.

Fiorina was de enige vrouw in de race voor de Republikeinse nominatie toen ze in februari stopte. Ze presenteerde zich als zakenvrouw die oplossingsgericht werkt. De zestigjarige Fiorina was van 1999 tot 2005 topvrouw van het grote computerbedrijf Hewlett-Packard (HP). Een maand nadat ze uit de race was gestapt, sprak ze haar steun uit voor Cruz.

Sindsdien heeft ze zich regelmatig fel uitgelaten over zowel Donald Trump als Hillary Clinton. Donald Trump heeft zich in het verleden vaker laatdunkend uitgelaten over vrouwen, ook over Fiorina. “Kijk naar dat gezicht”, zei hij in een interview met Rolling Stone. “Zou iemand daarop stemmen?”

Lees meer over de strijd van Cruz en Kasich: Eén front vormen tegen Trump: Cruz en Kasich lukt het niet

Sanders ontslaat honderden campagnemedewerkers

Aan de kant van de Democraten lijkt Bernie Sanders de hoop op de presidentsnominatie te hebben opgegeven. Volgens de New York Times heeft hij woensdag aan honderden campagnemedewerkers medegedeeld dat er niet langer gebruik wordt gemaakt van hun diensten. Volgens de krant zal de politicus zich focussen op de staat Californië.

In een interview geeft Sanders, een dag nadat hij bij voorverkiezingen opnieuw vier staten naar tegenstrever Hillary Clinton zag gaan, aan dat hij de medewerkers ontslaat in staten waar hij “geen campagnehulp meer nodig heeft:

“We hebben nu geen mensen nodig in Connecticut. Die verkiezing is over. We hebben ze ook niet nodig in Maryland. Dus wat we gaan doen is onze manschappen verdelen over de veertien verkiezingen die nog over zijn. Dat betekent dat we het personeelsbestand gaan inkrimpen.”

    • Liza van Lonkhuyzen