While you were sleeping... in the US

SpaceX wil in 2018 naar Mars

Foto AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Als eerste stap op weg naar een menselijke kolonie op Mars wil SpaceX in 2018 een onbemand ruimtevaartuig naar Mars sturen. Dat blijkt volgens The Financial Times uit een overeenkomst die de NASA woensdag sloot met het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. SpaceX bevestigde de plannen later op Twitter:

De onbemande capsule Red Dragon die in 2018 naar Mars moet gaan is vergelijkbaar met de Dragons die nu het International Space Station ISS bevoorraden. Later dit jaar maakt Musk gedetailleerde plannen bekend over hoe hij de rode planeet wil koloniseren, laat SpaceX weten:

“Red Dragon missions to Mars will help inform the overall Mars colonisation architecture that SpaceX will reveal later this year.”

De NASA is enthousiast over de plannen voor een Marslanding, schrijft Dava Newman van de Amerikaanse ruimte-organisatie op haar blog:

“In exchange for Martian entry, descent and landing data from SpaceX, Nasa will offer technical support for the firm’s plan to attempt to land an uncrewed Dragon 2 spacecraft on Mars.”

Amazon aansprakelijk voor in-app-aankopen kinderen

Webwinkel Amazon had tot enige tijd geleden te weinig drempels ingebouwd om te voorkomen dat kinderen in-app-aankopen doen. Een rechtbank in het district Washington stelt Amazon daarom aansprakelijk voor aankopen die kinderen jaren geleden hebben gedaan zonder toestemming van hun ouders, meldt The Wall Street Journal.

De app was te onduidelijk, stelt de rechtbank:

“Given the design of the Appstore and procedures around in-app purchases, it is reasonable to conclude that many customers were never aware that they had made an in-app purchase.”

Apple en Google hebben in vergelijkbare zaken in 2014 een schikking getroffen van respectievelijk 32,5 miljoen dollar en 19 miljoen dollar, maar Amazon heeft gekozen de zaak in de rechtbank uit te vechten. Hoeveel Amazon moet gaan betalen wordt later bepaald.

Tegenwoordig moet voor in-app-aankopen voor bijvoorbeeld muziek of een nieuw level in een spelletje eerst een wachtwoord worden ingetoetst, maar dat was vroeger nog niet het geval. En dat kan Amazon nu duur komen te staan.

Nog maar twee bedrijven met triple A-rating

Nu Standard & Poor’s de waardering van Exxon Mobil heeft verlaagd naar AA+ zijn er op financiële instellingen na nog maar twee private bedrijven ter wereld over met een triple A-rating: Microsoft en Johnson & Johnson. In de jaren tachtig waren dat er nog zo’n zestig, schrijft Quartz.

In Australië, Singapore en Hongkong zijn nog wel een paar bedrijven met een AAA-rating, maar dat zijn allemaal overheids- of semioverheidsbedrijven. Exxon had sinds de jaren dertig een triple A-rating, maar vooral vanwege zorgen over de lage olieprijzen verlaagde S&P dinsdag de kredietwaardigheid.

Toch is het niet zo dat bedrijven nu moeilijker leningen kunnen krijgen. Bestuurders willen zich simpelweg niet langer in allerlei bochten wringen op de allerhoogste kredietwaardigheid te behouden. De kredietbeoordelaars zijn na de crisis minder belangrijk geworden.