Amerikaanse moeder van truckbedrijf DAF zet 835 mln euro opzij voor dreigende kartelboete

Foto ANP

Paccar, het Amerikaanse moederbedrijf van de Nederlandse truckproducent DAF, heeft het eerste kwartaal een verlies van 595 miljoen dollar (526 miljoen euro) geleden. De voornaamste reden is dat het concern 942 miljoen dollar (835 miljoen euro) reserveert voor een dreigende kartelboete van de Europese Commissie.

Een zestal Europese truckbedrijven zou zich veertien jaar lang, van 1997 tot 2011, schuldig hebben gemaakt aan prijsafspraken, meldde de Financial Times als eerste in 2014. Het zou gaan om DAF, Daimler, Iveco, Scania, Volvo en MAN, waarbij het laatste concern als klokkenluider is genoemd. De fabrikanten stemden onder meer de introductie en de verkoopprijzen van schonere motoren op elkaar af, volgens onderzoek.

Andere producenten, zoals Daimler en Volvo, hebben al eerder honderden miljoenen euro’s opzij gezet wegens het schandaal. Paccar zou zonder de reservering 348 miljoen dollar netto winst (308 miljoen euro) hebben gemaakt, 8 procent minder dan in het eerste kwartaal vorig jaar. De omzet daalde in dezelfde periode van 4,5 naar 4 miljard dollar (3,5 miljard euro).

Wel wist Paccar het marktaandeel van DAF te vergroten naar een „record” van 16,6 procent. Paccar nam DAF in 1996 over voor 933 miljoen gulden, nadat het bedrijf in 1993 failliet was gegaan. (NRC)