While you were sleeping... in Asia

Piloten Cathay vrezen voor ontslag

De piloten van Cathay vrezen voor ontslag als straf voor hun acties, Toshiba moet meer afschrijven dan verwacht en Ant Financial haalt een recordbedrag op.

Foto Robin Utrecht

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De piloten van Cathay Pacific zijn bang voor een enorme ontslagronde. Anna Thompson, directeur flight operations waarschuwde de piloten dat het conflict tussen piloten en management aan het eind van de maand voorbij moest zijn, anders zouden er ‘consequenties’ volgen.

Wat ze precies in gedachten had, zei Thompson niet, zo meldt de South China Morning Post. De Hong Kong Aircrew Officers Association (AOA) vertegenwoordigt 2.100 van de 2.900 Cathay piloten en ruziet al een tijdje met het management over een loonsverhoging.

Toen dat probleem was opgelost, begon een nieuwe ruzie over arbeidsvoorwaarden. Zo willen de piloten niet meer werken op dagen dat ze volgens hun contract zijn uitgeroosterd. Door een gebrek aan piloten werd dit wel regelmatig van ze gevraagd.

Nu doen de piloten niet meer dan het absolute minimum dat in hun contract staat. Een vergelijkbare actie in 2001 leidde tot 49 ontslagen. De piloten vrezen voor nog zo’n ontslagronde.

Toshiba doet grote afschrijvingen

De afschrijving van het Japanse computerbedrijf Toshiba is groter dan verwacht. Na de afschrijving van het aandeel in de Amerikaanse nucleaire faciliteit Westinghouse schat de Financial Times het totale verlies op 6,2 miljard dollar.

Zeker na het drama met de kernreactor in Fukushima, in 2011, achtten analisten de kans op een stevige afschrijving, groot. Na het boekhoudschandaal van vorig jaar, blijkt het moeilijk om het verlies te dragen. Dat het verlies nu groter blijkt dan verwacht, valt fors tegen, zegt Naoki Fujiwara, fondsmanager bij Shinkin Assat Management.

Er is een gevoel van verraad nadat het bedrijf zo lang de noodzaak voor afschrijvingen gebagatelliseerde.

Toshiba heeft wel al een herstelplan. De afdeling die medische apparatuur produceert, is verkocht aan Canon voor 6 miljard dollar. Daarbij wil Toshiba zich volgend jaar weer richten op consumentenelektronica, en minder op nucleaire zaken, infrastructuur en chipproductie.

Alibaba’s financiële tak haalt recordbedrag op

Ant Financial heeft 4,5 miljard dollar opgehaald in een nieuwe financieringsronde. Ant is de tak van Alibaba die financiële diensten verleent. Daaronder vallen onder meer vermogensmanagement, de uitgifte van microleningen, verzekeringen en het opzetten van betaaldiensten. Eric Jing, topman van Ant Financial:

Het kapitaal (…) stelt ons in staat te investeren in infrastructuur, zoals cloud computing en risicomanagement, die onze lange termijngroei op lokale en internationale markten ondersteunen.

Na de vorige financieringsronde, in juli 2015, werd de waarde van Ant geschat op 45 miljard dollar. Volgens persbureau Bloomberg wil Ant Financial naar de beurs in Shanghai zodra het bedrijf een waarde van 60 miljard dollar heeft bereikt. Het doel was daarom om nu 3,5 miljard dollar op te halen. Ant wil volgens de China Daily niets vertellen over de volgende stappen.