Oud-volleyballer Bijl chef de mission bij Spelen 2018

Bijl leidde de Nederlandse ploeg al op de Europese Spelen van afgelopen zomer in Azerbajdzjan.

Jeroen Bijl op een archieffoto uit 2012. Foto Koen van Weel / ANP

Voormalig volleyballer Jeroen Bijl gaat tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 de Nederlandse sportploeg leiden. Hij volgt dan Maurits Hendriks op, die sinds de Zomerspelen van 2012 in Londen chef de mission is. Bijl is door NOC*NSF benoemd op aanraden van diezelfde Hendriks, zo meldt de sportkoepel woensdag in een verklaring.

Als boegbeeld van de Nederlandse equipe moet Bijl erop toezien dat de voorbereiding op de Winterspelen optimaal verloopt en dat sporters zich ongehinderd kunnen richten op hun sportprestaties. Afgelopen zomer was de manager topsport van het NOC al chef de mission bij de eerste Europese Spelen Bakoe.

In de Azerbajdzjaanse hoofdstad leidde Bijl Nederland naar de negende plek op de medaillespiegel. Dat was te danken aan acht gouden plakken, onder meer voor turnster Lieke Wevers, tafeltennister Li Jiao en judoka Henk Grol. Naast de gouden medailles sleepten de Nederlanders twaalf zilveren en negen bronzen plakken in de wacht.

‘Bijl deskundig en ervaren’

NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen roemt Bijl in een verklaring om zijn deskundigheid, ervaring en enthousiasme. Hij zegt:

“De voorbereidingen op de Olympische Winterspelen van 2018 lopen al enige tijd en zijn de afgelopen maanden sterk geïntensiveerd. Het leek ons verstandig om nu, twee jaar voor deze Spelen de Chef de Mission te benoemen.”

Als volleyballer kwam Jeroen Bijl jarenlang uit voor het Nederlandse Dynamo uit Apeldoorn. Ook speelde hij meermaals in het nationale team, waar hij tweede spelverdeler was achter Peter Blangé. De enige olympische titel van de volleyballers in 1996 maakte Bijl niet meer mee. Vlak voor de Spelen van Atlanta stopte hij met volleyballen.

    • Joost Pijpker