ExxonMobil raakt AAA-stempel kwijt

Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil heeft niet langer de allerhoogste kredietwaardering AAA bij kredietbeoordelaar Standard &Poor's (S&P). De financiën van het bedrijf staan onder grote druk door de sterk gedaalde olieprijzen, reden voor S&P om de rating met één stap te verlagen tot AA+. Het concern had al sinds 1930 de hoogste kredietwaardigheid bij S&P. Het bureau heeft de laatste tijd de ratings van een reeks grote oliebedrijven, zoals Shell, BP en Total, teruggeschroefd. Dit laat onverlet dat de prijs van olie weer wat oploopt. Dinsdag meldde de Wereldbank dat zij verwacht dat de gemiddelde olieprijs dit jaar hoger zal uitvallen dan eerder gedacht. Het overaanbod op de oliemarkt zwakt af, aldus de organisatie. De Wereldbank denkt dat de olieprijs gemiddeld rond de 41 dollar per vat zal liggen, terwijl eerder nog op 37 dollar werd gerekend. (ANP/ Bloomberg)