Koningsdagconcert 2016 NPO 2, 20.25-21.20u.

Het Koningsdagconcert (eerder Koninginnedagconcert) werd in 1985 bedacht door Prins Claus. Het vond altijd plaats op Paleis Noordeinde, maar sinds 2014 wordt het concert georganiseerd in de provincie waar men ook Koningsdag viert. Ook moest het programma wat meer met de tijd meegaan. De editie van 2016 komt vanuit theater De Spiegel in Zwolle, met het koningspaar en prinses Beatrix in de zaal. De samenstellers hebben ervoor gekozen om deze keer de gitaar centraal te stellen. Gitaristen Jan Akkerman, Izhar Elias, Robby Faverey, Wiek Hijmans, Fernando Lameirinhas, Gijsbrecht Royé en Ruben Silva Kas spelen mee en er zijn optredens van onder meer zangeres Janne Schra, danseres Maria Robles en het Zwolse jeugdorkest De Vuurvogel. Later op de avond zal het er nog iets losser aantoe gaan. Koningsdag & De Leeuw (NPO 1, 21.30 uur) is een aangepaste versie van het theaterprogramma Zingen zolang het duurt van Paul de Leeuw. Naast hoogtepunten uit die voorstelling zingt De Leeuw koninklijke verzoeknummers uit de zaal. Ook de enige echte Annie van Rooij komt even langs om een liedje te zingen.