Mensenrechtenactivist Harry Wu (79) overleden

De Chinees-Amerikaanse mensenrechtenactivist stelde misstanden in de Chinese werkkampen aan de kaak.

Foto J. Scott Applewhite / AP

De Chinees-Amerikaanse mensenrechtenactivist Harry Wu (79), die misstanden in de Chinese werkkampen aan de kaak stelde, is dinsdag plotseling overleden tijdens een vakantie in Honduras. Dat staat te lezen op de site van Wu’s Laogai-stichting.

“De details weten we niet. Hij was niet ziek. Zijn zoon gaat naar Honduras om het lichaam op te halen en naar de Verenigde Staten te brengen voor autopsie”, aldus medewerker Ann Noonan van de stichting, meldt het ANP.

Lees ook Giftig onkruid in het China van Mao Zedong, een necrologie van Harry Wu

Harry Wu zat negentien jaar als dwangarbeider in de Laogai, het Chinese equivalent van de Russische straf- en werkkampen ‘Goelag’. Onder erbarmelijke omstandigheden was hij tewerkgesteld in de kolenwinning. Over zijn verblijf in de straf- en heropvoedingskampen schreef hij de bestseller ‘Bittere kou’.

Lees ook ‘Rechten mens moeten in elke cultuur worden gerespecteerd’ - een interview dat NRC in 1996 met Wu had toen hij de Geuzenpenning ontving

Drie jaar na de dood van partijleider Mao Zedong in 1976 werd Wu vrijgelaten en gerehabiliteerd. Negen jaar later emigreerde hij naar de Verenigde Staten. De activist keerde nog regelmatig terug naar China om aldaar aandacht te vragen voor de burgerrechten. In 1995 werd hij opgepakt en wegens spionage veroordeeld tot vijftien jaar cel. Amerikaanse druk zorgde ervoor dat hij uitgewezen werd. In 1996 kreeg Wu in Nederland de Geuzenpenning, die jaarlijks wordt uitgereikt aan mensen of organisaties die zich ingezet hebben voor democratie en tegen dictatuur, racisme en discriminatie.

    • Marissa van Loon