Kunst markt

None

Wat Paar kommen en schotels van Chinees porselein met polychroom lentedecor: parende kippen en hanen. Qianlong, diameter 11,75 cm. Op zondagmiddag 1 mei te koop bij Veilinghuis Peerdeman in Utrecht. Richtprijs: 300-500 euro. Kijkdagen 29-30 april. Online catalogus: veilinghuispeerdeman.nl

Bijzonderheid Chinees porselein wordt doorgaans ingedeeld naar de chronologische dynastieke indeling. Qianlong-porselein is vernoemd naar de zesde Qing-keizer, die van 1736 tot 1795 over China regeerde. Kenmerk van het porselein uit die periode is dat het verfijnd en subtiel was.

Goede koop? Floris van der Ven, van Vanderven Oriental Art in Den Bosch: „Charmant tafereel, dat ik nooit eerder ben tegengekomen. Gezien de stilte om de kippen heen was dit porselein vermoedelijk niet voor de Europese markt. Het doet zelfs een beetje Japans aan. Voor de richtprijzen doe je hier een goede koop aan.”