Koning: ondanks kou was het warmste Koningsdag ooit

Ondanks de slechte voorspellingen viel het weer mee. En ook het enthousiaste publiek maakte een hoop goed, aldus de koning.

Foto Koen van Weel / ANP

Na ongeveer tweeënhalf uur aan rondleidingen en festiviteiten heeft de Koninklijke familie afscheid genomen van Zwolle. Bij het vertrek liet koning Willem-Alexander weten dat hij had genoten van de viering van zijn 49ste verjaardag. “Jullie stralen zo’n warmte uit, dat het ondanks het weer toch nog de warmste Koningsdag ooit is geworden”, aldus de koning.

Tegenover een juichende menigte verwees Willem-Alexander naar een liedje van het cabaretduo Van Kooten en De Bie:

“Zwolle zonder dollen is een einde stad. En dat zeg ik uit de bodem van mijn hart”

Ook burgemeester Henk Jan Meijer zei tegenover persbureau ANP trots te zijn op zijn stad. Volgens de gemeente waren er woensdag tussen de 60.000 en 80.000 mensen aanwezig bij de viering van Koningsdag in de Overijsselse hoofdstad. “We hebben er met zijn allen een prachtige dag van gemaakt”, vond Meijer.

De prinsesjes gaven eerste interview ooit

Uniek was woensdag dat ook de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor de camera verschenen. Zo vond Ariane (9) “alles” leuk aan Koningsdag, terwijl Alexia (10) aan de NOS liet weten de parade het leukst te vinden. Het was voor het eerst dat de prinsesjes werden geïnterviewd, zei koningshuiskenner Jeroen Snel op Radio 1.

Anders dan haar jongere zusjes was Amalia (12) bedachtzamer in het formuleren van haar antwoorden. Op de vraag wat zij het leukst vond aan Koningsdag zei ze:

“Daar kan ik nog niet over oordelen, want ik heb nog niet alles gezien.”

Optredens, wandelen en een boottocht

De koning en zijn gezin arriveerden woensdag rond 11.00 uur in Zwolle voor de viering van Koningsdag. Ze werden ontvangen door de Zwolse burgemeester Meijer en de commissaris van de Koning in Overijssel, Ank Bijleveld-Schouten. Daarna volgden onder meer optredens, een wandeling door de stad en een boottocht.

Naast Willem-Alexander, Máxima en de prinsesjes waren ook andere leden van de koninklijke familie in Zwolle om de 49ste verjaardag van de koning te vieren. Tot het gevolg behoren onder meer prins Constantijn en prinses Laurentien, prins Maurits en prinses Marilène en prins Bernhard en prinses Annette.

Regen voorspeld, maar vooralsnog lichte zon

Op het moment van de aankomst brak in Zwolle even de zon door, terwijl de afgelopen dagen juist stevige buien werden voorspeld. De koninklijke familie liep daarom zonder jas, evenals de burgemeester van Zwolle en de commissaris van de Koning. Maar er was een heus ‘parapuplan’ voor als het alsnog gaat regenen, zei burgemeester Meijer tegen de NOS:

“Paraplu’s worden onopvallend meegevoerd en komen binnen een oogwenk tevoorschijn indien nodig.”

Hoewel de regen vlak langs Zwolle trok, is voor het hele land een code geel afgekondigd. Dat betekent dat er onweersbuien kunnen ontstaan. Ook verwacht het KNMI op enkele plekken hagel, maar de kans op onweer en hagel moet in de loop van de dag afnemen. Het is in het land tussen de zes en acht graden. De meest winterse weersomstandigheden zijn in Limburg. Daar is op sommige plaatsen zelfs een paar centimeter sneeuw gevallen.

Twitter avatar L1weer L1 Weer SNEEUW #KONINGSDAG2015 Witte #Koningsdag Vaalserberg 4 cm sneeuw, iets lager Vijlenerbosch sneeuwdek 2 cm! #L1 https://t.co/lTVByFa6t4

Door het verwachte weer wordt bij veel evenementen door het hele land gerekend op minder bezoekers. Enkele festivals die normaal buiten plaatsvinden, zijn naar binnen verplaatst, terwijl op andere evenementen gratis poncho’s worden uitgedeeld. Op veel plaatsen was het voorspelde weer zelfs aanleiding om kleinere festiviteiten af te blazen.

Aangepaste dienstregeling op het spoor

De NS rijdt zoals elk jaar met een speciale Oranjeregeling. Dat betekent dat er rond de grote steden meer en langere treinen worden ingezet. Op dit moment zijn er nog geen meldingen dat drukte de dienstregeling in de war schopt.