In beeld

In Amsterdam blijven veel plekjes onbezet

Op Koningsdag is het normaal knokken om een plekje op het Roelof Hartplein in Amsterdam-Zuid. Het plein ligt op de route naar het Museumplein, waar voorheen veel mensen langskwamen. Sinds het 538-feest is verplaatst bemerken de bewoners al minder drukte. Veel handelaren lijken zich bovendien te hebben laten afschrikken door de slechte weersverwachting.
Amira, 13 jaar, woont in de buurt van het Roelof Hartplein. Ze koos deze plek uit omdat hier veel mensen langs lopen voordat ze naar het Vondelpark gaan. Het is de eerste keer dat ze hier staat. Vorig jaar heeft ze niets gedaan met Koningsdag. Dit jaar zou ze eigenlijk met een vriendinnetje gaan staan maar die heeft het laten afweten vanwege de slechte weersverwachtingen. Amira verkoopt sandwiches en pannekoekjes met poedersuiker. Vroeger stond ze altijd in het Vondelpark en verkocht ze vieze woordjes. Voor 10 cent fluisterde ze dan 'duivenpoep' en 'stink sok' in iemands oor. Ze zit er al vanaf 6 uur in de ochtend.
Foto: Tammy van Nerum
Het afgetapte plekje van Amira de dag dag voor Koningsdag.
Foto: Tammy van Nerum
De bezetters van het plekje op deze foto kwamen vandaag niet opdagen.
Foto: Tammy van Nerum
Foto: Tammy van Nerum
Foto: Tammy van Nerum
Foto: Tammy van Nerum
Foto: Tammy van Nerum
Ellen (50) en Martin (51) zijn getrouwd en zitten op andermans plekje. "De mensen zijn niet op komen dagen, als ze wel komen dan schuiven we wel een beetje op." Ze kwamen pas om 10 uur aan en het was toen uitgestorven. "Normaal staat het twee rijen dik, maar nu zijn er heel veel plekken leeg." Ellen koopt de spullen in in Frankrijk. Sinds het concert (538) op het Museumplein weg is, is het een stuk rustiger geworden. In plaats van mensen uit Aalsmeer, ontmoet je nu alleen nog leuke en gezellige mensen uit Amsterdam.
Foto: Tammy van Nerum
Foto: Tammy van Nerum
Jula, Willemijn en Maartje die hun leeftijd liever in het midden laten merken op dat de concurrentie dat jaar minder is dan anders. "Normaal staat het hier vol." Willemijn en Maartje staan hier al vanaf 2005. Vroeger stonden ze al om 5 uur hun plekje te verdedigen: 'Want; wij wonen hier!' Dit jaar is Maartje niet gaan zitten, ze durfde het niet aan wegens de slechte weersvoorspellingen. Ze delen hun plekje met de 'jongens verderop'.
Foto: Tammy van Nerum
Foto: Tammy van Nerum
Geneviève (35), wil graag van haar spulletjes af, maar vindt het vooral erg leuk. "Mensen komen praatjes maken en het is mooi om te zien hoe gelukkig ze zijn met de spullen. Het geeft voldoening." Ze staat hier omdat ze in het pand achter haar woont. Ze heeft heel even getwijfeld vanwege het weer, maar is goed voorbereid met afdekzeilen voor de boeken. Ze is twee weken geleden al begonnen met tapen en met krijt, maar door het slechte weer verdween de markering steeds. Ze is om 6 uur begonnen met doeken neerleggen, en om 7 uur is ze gaan inrichten. "Zo vroeg komen de mensen die graag echt veel geld betalen voor spulletjes." Dit is het tweede jaar dat ze hier staat.
Foto: Tammy van Nerum