Honderden aangiftes tegen Erdogan-komiek Böhmermann

Volgens Justitie loopt het totaal aantal aangiftes nu tegen de duizend. Ook Erdogan heeft aangifte gedaan.

Jan Böhmermann tijdens de uitzending van zijn schimpkritiek op de Turkse president Erdogan.
Jan Böhmermann tijdens de uitzending van zijn schimpkritiek op de Turkse president Erdogan.

De openbare aanklager in het Duitse Mainz heeft honderden aangiftes ontvangen tegen tv-komiek Jan Böhmermann vanwege zijn gedicht over de Turkse president, meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. Böhmermann had in zijn gedicht, waarmee hij wilde laten zien waar de grenzen liggen van de vrijheid van satire, Erdogan afgeschilderd als een man met “verschrompelde kloten” die “geiten neukt, minderheden onderdrukt”, die “Koerden trapt, christenen slaat, terwijl hij naar kinderporno kijkt”.

Volgens justitie loopt het totaal aantal aangiftes nu tegen de duizend, meldt het ANP. Ook Erdogan heeft aangifte gedaan van belediging. Hij heeft de Duitse regering gevraagd de cabaretier te vervolgen op basis van een artikel in de Duitse wet over belediging van een buitenlands staatshoofd.

Böhmermann liet een week geleden weten zijn programma een tijdje op te schorten. Maandag werd bekend dat het programma Neo Magazine Royale op donderdag 12 mei terugkeert op televisie. Het programma is dan zes weken niet uitgezonden vanwege de rel om het schimpgedicht.

De Duitse komiek wacht mogelijk een strafzaak nadat bondskanselier Merkel toestemming gaf tot vervolging. Zij deed dat nadat president Erdogan daar formeel om had gevraagd, zich daarbij baserend op een oude Duitse wet die belediging van een bevriend staatshoofd strafbaar stelt. De straf daarop kan oplopen tot drie of zelfs vijf jaar cel.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf vorige week vrijdag toe dat ze een fout maakte door Böhmermann te bekritiseren. “Achteraf gezien was dit een misstap”, zei Merkel erover.

“Deze beslissing leidde tot het beeld dat de vrijheid van meningsuiting niet meer belangrijk is. Net als de vrijheid van de pers.”