Longreads

Hoe Tiger Woods de weg kwijtraakte

ESPN Magazine beschrijft in een longread hoe het na de dood van zijn vader bergafwaarts ging met Tiger Woods.

Tiger Woods in augustus 2015 AP / Chuck Burton

Golfgrootheid Tiger Woods (40) was ooit de onbetwiste nummer 1 in zijn sport. Nu is hij officieel afgezakt naar de 499ste plaats op de wereldranglijst van golfers. De veertienvoudige majorkampioen moest in zijn loopbaan drie rugoperaties ondergaan en was afgelopen half jaar uit de running door een rugblessure. Het Amerikaanse ESPN Magazine beschrijft in een longread hoe Tiger Woods, volgens het tijdschrift, de weg is kwijtgeraakt.

Woods zit volgens ESPN Magazine vast in een schemergebied tussen een professionele golfer en een ster die met pensioen is. De sporter heeft zondag voor het eerst sinds augustus in het openbaar een balletje geslagen op de golfbaan, namelijk bij de opening van een nieuw golfcomplex in Texas.

ESPN Magazine maakte ook een video over Woods:

Goede vriend van Woods en voormalig profbasketballer Michael Jordan komt aan het woord in het verhaal. Woods vroeg hem recent: “Hoe wist jij wanneer het tijd was om weg te lopen” (van de sport, red)? Jordan had niet de moed om eerlijk te zijn, zegt hij tegen de journalist van ESPN Magazine.

“The thing is, I love him so much that I can’t tell him, ‘You’re not gonna be great again. (…) I think he’s tired. I think he really wishes he could retire, but he doesn’t know how to do it yet, and I don’t think he wants to leave it where it is right now. If he could win a major and walk away, he would, I think.”

Het stuk beschrijft hoe het sinds de dood van de vader van Woods in 2006 bergafwaarts ging met de topsporter. Earl Woods en zijn zoon hadden altijd bijna alles samen gedaan. Woods groeide namelijk op zonder broers of zussen en zonder veel vrienden.

Obsessie

De verregaande obsessie die Woods heeft voor de SEALS komt ook aan bod. Na de dood van zijn vader, een oud-militair, begon Woods met de SEALS mee te trainen. Volgens de profgolfer was het zijn droombaan als kind. Er wordt gespeculeerd dat de blessures die Woods heeft opgelopen, door zijn militaire training werden veroorzaakt in plaats van door golf.

De auteur beschrijft ook luchtigere kenmerken van Woods, zoals dat hij aliassen gebruikt om ergens te reserveren. Logan Howlett bijvoorbeeld, dat is de naam van het karakter Wolverine in X-men. Of Eric Cartman, naar het personage in South Park. Ook komt het ongemak dat Woods vroeger met vrouwen had aan bod. “Hoe begin je een gesprek met vrouwen?”, had hij ooit aan Jordan gevraagd. “Gewoon zeggen dat je Tiger Woods bent”, was het antwoord.

Lees de longread van ESPN Magazine (leestijd: 45 minuten): The secret history of Tiger Woods
    • Liza van Lonkhuyzen