‘Groepsvervoerder Klomp uit Ede failliet verklaard’

Ruim vierhonderd medewerkers dreigen daardoor hun baan te verliezen, melden regionale media.

Vervoersbedrijf Klomp uit Ede is woensdag failliet verklaard. De onderneming verzorgde onder meer het vervoer voor ouderen.
Vervoersbedrijf Klomp uit Ede is woensdag failliet verklaard. De onderneming verzorgde onder meer het vervoer voor ouderen. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Edese bedrijf Klomp Groepsvervoer is woensdag failliet verklaard. Vierhonderd werknemers dreigen daardoor hun baan te verliezen, meldt Omroep Gelderland. Volgens RTV Utrecht, dat een brief van de directie aan het personeel in handen heeft, zou het gaan om vijfhonderd medewerkers.

Klomp verzorgt het vervoer van onder meer leerlingen, ouderen en rolstoelgebruikers en biedt daarnaast pendeldiensten aan voor bedrijfsvervoer. Directeur Johan van Praet stelt tegenover Omroep Gelderland dat het faillissement voortkomt uit het verlies van een aantal zakelijke contracten per 1 april. Klomp kreeg eerder al uitstel van betaling. Het UWV zal de salarisbetalingen komende tijd overnemen.

Overnamekandidaten

Chauffeurs zijn opgeroepen voorlopig door te rijden, blijkt uit een mail naar de werknemers. “Het is uiteraard in ieders belang dat de kwaliteit van het vervoer onverminderd goed blijft”, schrijft de directie. Een curator is in gesprek met overnamekandidaten, zegt directeur Van Praet tegen Omroep Gelderland.

Vakbond FNV spande afgelopen maart een kort geding aan tegen Klomp, nadat het bedrijf had verzuimd achterstallig salaris van medewerkers uit te betalen. Volgens het gerechtshof moet het bedrijf met terugwerkende kracht vanaf 1 september 2015 de cao correct naleven. Een dispuut over uitbetaling van woon-werkverkeer werd door de rechter in het voordeel van de werknemers beslecht.

    • Jorg Leijten