Franse waterpolomannen niet bestraft voor ‘expres verliezen’

Er was hoop dat het Nederlandse team door het onderzoek van de zwembond nog naar de Olympische Spelen mocht, maar dat gaat niet door.

Thomas Lucas van het Nederlandse waterpolo team in actie tegen Frankrijk tijdens de kwartfinale van het olympisch kwalificatietoernooi OKT.
Thomas Lucas van het Nederlandse waterpolo team in actie tegen Frankrijk tijdens de kwartfinale van het olympisch kwalificatietoernooi OKT. ANP / ORANGE PICTURES

Het Franse waterpoloteam, dat ervan wordt beschuldigd expres een wedstrijd te hebben verloren, wordt niet bestraft. Dat heeft de internationale zwemfederatie FINA woensdag bekendgemaakt. Daardoor is zeker dat de Fransen naar de Olympische Spelen gaan. Nederland blijft door de behaalde vijfde plaats eerste reserve.

Eerder deze maand leed Frankrijk een zware nederlaag in zijn laatste poulewedstrijd tijdens het OKT in Triëst van Canada. Daarbij speelde de ploeg opzichtig slecht. Het land ontliep zo het Spaanse team, dat als erg sterk wordt beschouwd, en kreeg Nederland tegenover zich in de kwartfinales. Dat duel eindigde in een gelijkspel (8-8) waarna Frankrijk zich via strafworpen voor de halve finale en de Olympische Spelen wist te plaatsen. Een Canadese oud-olympiër riep middels een petitie de FINA op de zaak te onderzoeken, waar de internationale zwembond gehoor aan gaf.

De bondscoach van de Nederlandse ploeg Robin van Galen was bij de wedstrijd tussen Canada en Frankrijk en beschreef het duel eerder tegenover NRC:

“Het leek helemaal nergens op, ik ben na twee periodes het zwembad uitgelopen. De Fransen gooiden de bal nog net niet in eigen doel. Maar ze misten het doel met meters, gaven expres verkeerde passes, ze zwommen heel rustig terug, pakten bewust tijdstraffen. Het verbaasde mij dat de FINA Frankrijk niet al tijdens het kwalificatietoernooi heeft gestraft.”

De laatste keer dat de Nederlandse mannenploeg aan de Spelen deelnam was in 2000 in Sydney. De Nederlandse waterpolovrouwen hebben zich ook niet weten te plaatsen voor Rio.

Lees meer over het duel tussen Frankrijk en Nederland: Nederland niet naar de Spelen na verloren strafworpenserie

Expres slecht spelen

Expres verliezen is in het verleden niet altijd onbestraft gebleven. Bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen werden acht badmintonsters uit Azië gediskwalificeerd nadat zij expres hun wedstrijden hadden verloren zodat ze een zwakkere tegenstander konden treffen in de kwartfinales. De wereldbadmintonfederatie (BWF) noemde hun gedrag “schadelijk” voor de sport.

    • Liza van Lonkhuyzen