Ebru Umar mag nog zeker week Turkije niet uit

De columniste werd dit weekend in Kusadasi opgepakt na ‘beledigende’ tweets aan het adres van president Erdogan.

Ebru Umar mag Turkije niet verlaten. Foto ANP

Columniste Ebru Umar moet nog minstens een week in Turkije blijven. Ze maakte via Twitter bekend dat te horen hebben gekregen. De Nederlandse regering probeert te bewerkstelligen dat ze naar Nederland terug mag keren.

Twitter avatar umarebru Ebru Umar Ik hoor net dat ik nog zeker een week in Turkije zit. Dus ik kom bruin en afgetraind terug. 👍👍 met mooie nagels ook. https://t.co/CtPDb8Kus1

Umar werd dit weekend in Kusadasi opgepakt na tweets te hebben gestuurd die beledigend zouden zijn voor president Erdogan van Turkije. Na een nacht mocht ze het politiebureau weer verlaten, met als voorwaarde dat ze zich twee keer per week bij de autoriteiten moet melden en het land niet mag verlaten.

Officieel is Umar nog niet in staat van beschuldiging gesteld, maar de Turkse justitie zou een aanklacht voorbereiden.

Inbraak

De columniste van onder meer Metro zei goed behandeld te zijn door de politie. Een paar dagen na haar arrestatie werd in Nederland ingebroken in haar huis, waarbij een laptop werd meegenomen en de boel overhoop werd gehaald. Volgens Umar was sprake van intimidatie vanuit Turkse hoek: “Ze proberen me bang te maken.”

Lees ook over de mening van Nederlandse Turken over Erdogan: De één vindt Erdogan een held…

In haar column in Metro haalde Umar fel uit naar “Nederturken” die Umar vanwege haar tweets hebben aangegeven bij de Turkse autoriteiten:

“GEFELICITEERD met jullie loyaliteit aan een stel berggeiten uit Turkije, geitenneukers zo je wilt, die jullie volgen zodra ze oproepen tot NSB-gedrag.”

De Nederlandse regering werd door sommigen bekritiseerd na de arrestatie van Umar. Premier Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken zouden niet fel genoeg van leer zijn getrokken tegen Erdogan, vanwege de migratiedeal tussen de EU en Turkije. Rutte wierp die beschuldiging verre van zich en noemde het “totale onzin”.

    • Joram Bolle