Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Foto ANP

DNB: ‘Ruimte voor loonsverhoging’

Rekenmeesters van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben nog eens gekeken naar de loonontwikkeling in eigen land. Conclusie: terwijl de BV Nederland als geheel meer is gaan verdienen, blijven de lonen achter. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

De uitslag is gevolg van een nieuwe berekening van de arbeidsinkomensquote (aiq), die voorheen op 78 procent stond, meldt de krant.

Dat betekent dat bijna 78% van alles wat er met elkaar is verdiend, de zogenaamde toegevoegde waarde, wordt uitgekeerd in de vorm van loon en er 22% resteert voor rente en winst. Volgens een door DNB ontwikkelde nieuwe berekeningswijze ligt de aiq veel lager, vorig jaar op 73,5%.

Het verschil, 4.5 procent, verdwijnt in de kassen van bedrijven, waar personeel dus niets aan heeft.

De nieuwe berekening komt vooral na een herwaardering van het inkomen van zzp’ers. Men ging ervan uit dat die evenveel verdienden als mensen in loondienst, maar dat blijkt niet het geval.

Tekort aan technici blijft

Ondanks alle campagnes van overheid en bedrijfsleven om vooral technische studies te gaan doen, blijven bedrijven pessimistisch. Zij zien te weinig technici op de arbeidsmarkt komen, meldt De Telegraaf.

Het onderzoek, uitgevoerd door opleider ROVC, laat zien dat technische MBO-opleidingen niet populair zijn en zeker niet gelijk opgaan met de vraag vanuit het bedrijfsleven naar technisch geschoolde arbeidskrachten.

En dat gaat ook het bedrijfsleven raken, verwacht ROVC. Stress zal toenemen, denkt 77 procent van de bedrijven die meededen aan het onderzoek. Ook bestaat de vrees dat de geleverde kwaliteit terugloopt.

Zeeuwse oesterkwekers proberen slakje te verslaan

Oesterkwekers in Zeeland hebben het zwaar. Hun delicatesse loopt gevaar uit twee hoeken. Ten eerste is er de ziekte herpes en daarnaast een venijnig slakje, de Japanse oesterboorder, waardoor steeds meer oesters verloren gaan. Maar er gloort hoop, schrijft Trouw in een reportage uit Yerseke. 

Oesterboer Danny Nelis is een van de kwekers die experimenteert met een soort plastic envelopje waarin de jonge oester los van de bodem wordt gekweekt. Zo maakt de Japanse oesterboorder geen kans en kan de schelp rustig groeien. Het risico van de ziekte herpes blijft bestaan, maar dat is overkomelijk.

De Zeeuw is opgetogen over de nieuwe kweekmethode, die steun krijgt van de provincie Zeeland. De provincie is er veel aangelegen de banen in de sector te behouden en de zeevrucht ook in de toekomst in Zeeland te produceren.