De coole meiden van Oranjemonarchie 2.0

De koninklijke familie tijdens het slotfeest op het Broerenkerkplein in Zwolle. Foto ANP / Koen van Weel

Zwolle is in de huidige culturele en politieke verhoudingen een interessante stad. De ChristenUnie is er de grootste partij in de gemeenteraad, bijna drie keer zo groot als het CDA. Het aantal topsporters is imposant voor een provinciehoofdstad. Muzikaal is het de thuishaven van Herman Brood, Bertolf en de rappers Typhoon en Rico. In de 18de eeuw werden er patriot Rhijnvis Feith en grondwetsherziener Thorbecke geboren.

Als tweede stad waar koning Willem-Alexander zijn verjaardag vierde, bood het een spannender panorama dan vorig jaar Dordrecht. De NOS deed er verslag van met talloze camera’s en richtmicrofoons die de vijftien aanwezige leden van de koninklijke familie van zeer dichtbij de huiskamer binnen brachten. Maar ben ik geïnteresseerd in zwaaiende en voor selfies van het publiek poserende leden van de familie Oranje-Nassau?

In principe niet of nauwelijks. Toch kan enige verticale binding in een snel individualiserende en polariserende samenleving geen kwaad. Je moet er niet aan denken wie het volk nu als president zou willen kiezen. Of welke bagger het huidige patriottisme uit de klei op doet borrelen. Een poging van Pauw om ons een nieuw volkslied te bezorgen, leidde op Koningsdag tot soms gênante huisvlijt van BN’ers.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia 

Royaltyexpert Dorine Hermans opperde in Van Liempt Live (RTLZ) dat de lichte daling van de populariteit van het Koninklijk Huis vooral te maken zou kunnen hebben met bezwaren bij protestanten tegen de te kosmopolitische levensstijl van de koning en zijn gezin. Willem-Alexander zou voor hen „een jet-setwolf in schaapskleren” zijn.

Tsja, en dan ook nog alle dames in zwarte jurkjes op privébezoek bij paus Franciscus. Ik vond dat eigenlijk wel een aardig gezicht, koningin Máxima met een mantilla.

Het NOS-interview met de prinsesjes.

Met basketballende en beachvolleyballende prinsessen op hakken heb ik dan weer minder. Het meest hoopgevend in de ontmoeting met het volk vond ik de drie dochters van de koning, nog niet door de Leidse corporale mangel gehaald en behoorlijk authentiek ogend. Zij dansten met hun ouders op de muziek van Typhoon en gaven zomaar antwoorden op vragen van verslaggever Dionne Stax. Kroonprinses Amalia (12) het voorzichtigst, maar aan die andere twee gaan Oranjewatchers nog een hoop plezier beleven.

Hans Beerekamp kijkt elke dag dertien uur tv. Een nachtreportage.

Prinses Alexia (10), volgens hoofdredacteur van Harper’s Bazaar Cécile Narinx in een jurkje van drie tientjes met spijkerjack en „een stijlicoon in wording”, praat en handelt cool. Op een door dj Ehwald Rietveldt verspreid videofragment zie je hoe ze zichzelf moet dwingen tot zwaaien, eventjes. Haar jongste zus Ariane (9) straalt bij alles wat ze doet en zegt. Op de vraag van Stax wat ze het leukste vond, antwoordt ze met ogen als schoteltjes: „Alles!”

Die monarchie mag blijven. Is het denkbaar dat de meiden in Londen gaan studeren, of desnoods Rome of Buenos Aires, in plaats van aan het Rapenburg? Als de protestanten (niet die in Zwolle) daar bezwaar tegen hebben, dan worden de Syrische immigranten die gisteren hun eerste Koningsdag vierden (EénVandaag) vast wel fan.

    • Hans Beerekamp